ТрансФормираща 2020-та година

Нещо старо, нещо ново и нещо назаем

Новата година започна постарому – с богати трапези и фойерверки, но с надежда, че нещо ново ни очаква. Посрещаме я със старите ни същности, но с нови дрехи. Със старите ни навици, но пък с надежда за нещо ново.

Хората от край време казват „Нова година – нов късмет”. Но какво изобщо е късметът?

Отдавна сме заменили значението му на „съдба”, „участ” със сляпото вярване, че ще получим нещо даром, за внезапна печалба или някаква изгода. И ставаме роби в търсенето на пустия му „късмет” в лотарийни билети.

Макар и чуждо на християнството, понятието късмет е дълбоко вкоренило се в народопсихологията ни и ревностно го пазим от модерните разбирания и внушения, че това, което наричаме „късмет” не е нещо предначертано или на случайност, а е подвластно на нашата воля, следствие е на изборите, които правим в живота, плод на възможностите, от които се възползваме. Че човек може сам да управлява „късмета” си.

Звездите говорят

И ако не сме късметлии, не е задължително и да сме каръци. Каква по-добра утеха да намерим от тази в зодиака! Надеждата, че ако не лично на нас, то поне като част от някаква общност звездите са ни начертали нещо по-добро, е сламката, за която се хващаме. И сламката става общ знаменател, под който охотно влизаме в кюпа на зодията си, за която планетите все нещо добро предвещават – ако не в любовта, то поне във финансовото ни състояние, ако не в работата, то – в късмета.

2020-та година традиционно бе посрещната с аплаузи. Но току-що дошла и още не изтрезняла от еуфорията на празниците бе натоварена с куп отговорности: да е по-добра от 2019-та, да е по-успешна, да е весела, вдъхновяваща, благодатна и безвъзвратно раздаваща благата си.

Астролозите, разчитайки звездната карта, засилват у нас очакването за съдбоносни и знаменателни събития. Според някои това ще е годината, която ще постави нова ера в историята на човечеството, а според други високосната 2020-та ще бъде годината на трансформациите. Шест лунни и слънчеви затъмнения, Сатурн и Плутон в съвпад и други интересни явления повишават адреналина ни и подготвят сцената за големия финал.

2020: 2 + 0 + 2 + 0 = 4

Нумеролозите пък, базирайки се на символиката на числата и двойките, които са заредени в годината – 2020 редуцирано прави 4, предвещават следващите 366 дни да са бурни и възбуждащи неприятни събития и страсти. Да провокират страхове, негативни емоции, конфликти и бедствия.

Не търсете четирилистни детелини. Няма да са на късмет.

Но пък ако сте от хората, които, поради това, че отдавна не гледат новинарски емисии, не са черногледи и негативизмът им е чужд, то математиката е на ваша страна. Защото числото 4 носи символа и на стабилност и ред, на отговорност и надграждане над себе си.

На Изток числото 4 се избягва, защото на китайски и японски звучи близко до думата „смърт”, въпреки че се пише различно. Но не, китайците няма да пропуснат тази година и да я заличат от календара си. Напротив, посрещат я с обещанието за ново начало и нови възможности. Защото според зодиакалния им календар това е годината на Плъха – първият знак от цикъла на 12-те животни, който носи символа на поставянето на ново начало. При това с елемент метал, свързван с решителност и твърдост. Но и импулсивност.

Welcome!

Наследникът на Свинята – Металният Плъх – излезе на сцената на 25 януари, второто новолуние след зимното слънцестоене.

Подобно на нашенските астролози, китайският календар също обещава 2020-та година да е кармична. В тази година ще чертаем пътя ни за дълго занапред, а Плъхът ще обобщи и оцени заслугите и постиженията на всички знаци в зодиака. За всекиго според заслуженото.

Да трансФормираме годината, приятели! Късмет!