Твоите желания са и твоя работа

Как правилно да си поискаме подаръци от Дядо Коледа
от Карина Карагаева, съосновател на Human Business Studio 

Вярвате ли в Дядо Коледа?
А в магическите огледала от приказките?

Броени часове преди Коледа, да се замислим дали всичко, което ни се случи тази година, си го поискахме ние самите или можехме да имаме съвсем различна 2018-та и до колко сме удовлетворени от всичко случило се.

Дайте да видим първо какъв е случаят с Дядо Коледа.

Представете си какво му е на главата на добрия старец – по цяла година стои в къщичката си, наблюдава дали децата (а ние всички сме такива) са послушни и само в един месец от годината целият му екип елфи, елени, Баба Коледа и така нататък се впускат в трескави приготовления, за да удовлетворят желанията на хиляди деца по целия свят.
Представете си ако така беше устроена и една компания – работи активно само в един месец от годината, а през останалото време почти няма дейност. Не би било устойчиво в дългосрочен план, нали? А Дядо Коледа не е ли шеф на компания за изпълняване на желания? И още как – определено е създал доста ефективна организация, щом вече няколко века децата си получават подаръците по едно и също време. И то, точно там – под елхата.

Времето и мястото на неговата дейност отдавна са известни. Но каква е цената, на която става всичко това?

Да успееш само за месец да изчетеш всички заявки, пратени ти от децата; да съумееш да набавиш всички поръчки и само за една нощ да ги разнесеш по домовете. Освен това трябва ловко да се промъкваш и умело да се прикриваш, така че никой да не успее да те види. Все пак, добрият старец е невидим.

Какво да се прави, такива са представите на хората за онзи, който ще им изпълни желанието. А както знаем – имиджът е всичко! Така, че Дядо Коледа и за това трябва да мисли.
А пита ли го някой с това голямо шкембе колко му е лесно да се промъква ловко? Не. Както и никой не го пита за цената, която плаща, за да функционира неговата организация. А тази цена се нарича стрес. И да, Дядо Коледа не злоупотребява с алкохола. Тези неговите бузи не са червени от виното, от стреса са.

А този стрес къде си го изкарва? Ами как къде – вкъщи, при своите. Поне в това отношение Дядо Коледа прилича на нас. За да може децата по света да го обичат – вкъщи не се трае. Да ви е познато?

И представяте ли си, всичко това защото е създал ефективна организация. А е трябвало да я направи ефикасна.

Че каква е разликата, ще попита Дядо Коледа? Добре, отговаряме му.

В хола на килима има бълха. Ефективно е да напоим добре цялата къща с бензин и да я запалим. Ефикасно е да изперем килима, в краен случай да го изхвърлим. Като резултат – бълхата я няма. Като цена, която плащаме – в първия случай и къщата ни я няма; във втория, в краен случай сме се простили с килима. Като измерване на стреса нека всеки сам си реши кое е по стресиращо за него, да остане без дом или да остане без килим.

При Дядо Коледа организацията е от първия тип, така че и стресът е подобаващ. Затова, нека веднъж и ние му направим един подарък и да помислим какво ли би било ако трябваше да иновираме бизнес модела на Дядо Коледа.

Безспорно трябва да се отчете фактът, че бранда му е много разпознаваем и е постигнал доста широка популярност, но може пък да има едно две неща, които да можем да подобрим. Като фенове на метода Design thinking, екипът на Human Business Studio се захванахме с тази задача покрай увиването на сърми (много добре се комбинират сърми с иновации).

Методът започва да се прилага от средата на миналия век, а описание на основните му принципи можете да намерите тук – http://m.goguide.bg/koi-kakvo-zashto/5382-Dizain-misleneto-–-novata-mantra-v-biznesa (особено важно е да се отбележи, че Дизайн мисленето е нагласа, а също и разбира се, че е подход, който поставя човека в центъра – тази философия ни е много близка в Студиото).

Методът се използва за иновиране предимно на продукти, услуги и потребителски преживявания. Неговите основни етапи са 5 и минават през разбирането на нуждата и емпатия, дефиниране на проблема, генериране на идеи за решаването му, прототипиране и тестване.

Ето какво се получи когато потропахме на вратата на Дядо Коледа в Лапландия и му предложихме да му помогнем да подобри работата си.

Първо: Оказа се, че всички си имат своите болки и трябваше да седнем на една маса заедно и да ги изслушаме един по един. Елфите бяха психически пред срив, елените имаха нужда от нови юзди, Баба Коледа и Дядо Коледа преживяваха твърде много стрес на стари години от което и двамата бяха качили килограми. След кратка дискусия стана ясно, че проблемите на всички тях идват от това, че хората си пожелават много активно само през този месец и решихме, че това ще е предизвикателството, с което да се борим.

Второ: Дефинирахме, че проблемът е в небалансираното разпределение на работата през годината, което идва от лошо управление на очакванията на потребителите (не само децата, но и възрастните).

Трето: Извадихме един голям навит пергамент и записахме всички идеи като се стараехме да генерираме възможно най-голямо количество. Минахме през много шантави и съвсем нереалистични, но това няма значение, защото важното беше да дадем воля на въображението си.

Четвърто: Избрахме да направим прототип на магическо огледало, което да помага на потребителите да разпределят желанията си равномерно през годината и да се научат сами да си сбъдват една част от тях. Идеята беше много проста и лесна за изпълнение. В коледната нощ, когато Дядо Коледа минава през всички къщи, ще постави на всички огледала стикер с надпис: “Твоите желания са и твоя работа. Наблизо съм ако все пак имаш нужда от мен. Д.К.”

Пето: Предстои ни да тестваме в коледната нощ тази идея и да видим резултата. Ако случайно се събудите и не виждате стикера, не се тревожете. Той си е там и винаги е бил там през всичките ви години. Просто понякога е невидим и трябва много добре да се вгледате в отражението, за да го прочетете. А пък и както казва един приказен герой – “Най-хубавото се вижда само със сърцето. “

Аз пък казвам “Каквото е вътре, това е и вън”. Нека следващата година е изпълнена с повече намерения и вътрешен заряд да реализираме целите си и да допринесем за позитивна промяна. Иска ми се и по-малко да търсим помощ свише и да разчитаме на външни обстоятелства, които да ни помагат. Тя помощта си е там и винаги е готова да дойде да удари едно рамо, но само ако ние сме свършили нашата част от чудото – честно да се погледнем в огледалото и да започнем деня с настройката, че ние самите сме собствените си супер герои и този свят разчита на нас, за да сбъднем мечтите си като човеци.

Дядо Коледа има много лица…и едно от тях си ти.

Весела Коледа и щастлива Нова година!

В материала са използвани снимки от коледния каталог на И АЗ МОГА / I CAN TOO с детски рисунки, които можете да поръчате и така да подкрепите деца със специални нужди. Повече за инициативата може да прочетете на www.icantoo.eu