Порошенко и Вартоломей подписаха споразумение за създаване на украинска църква

Церемонията се състоя на 3 ноември в резиденцията на Константинополския патриарх в Истанбул, предаде ТАСС.

“Днес е исторически ден. Подписахме споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Украйна и Вселенската патриаршия”, заяви след подписването Петро Порошенко. По думите на украинския президент, “процесът приключва, създадени са всички условия за подготовка за Вселенски събор, за да бъде предоставен според каноните томосът (документът) на автокефалната църква”.

Вартоломей от своя страна отново заяви, че правото за предоставяне на автокефалия влиза в пълномощията му, а също така изрази мнение, че подобни действия “ще спомогнат за преодоляване на разкола, съществуващ в Украйна вече от 30 години”.

Константинополската патриаршия заяви на заседанието на синода от 9 до 11 октомври, че започва процес за предоставяне на автокефалия на украинската църква. Тя отмени решението от 1686 г., прехвърлящо Киевската митрополия към юрисдикцията на Московската патриаршия, и заяви, че възстановява ставропигията в Киев (статута, предвиждащ пряко подчинение на Константинополския патриарх. Взето бе и решение з асваляне на анатемата от главите на две неканонични църкви в Украйна – Филарет от Киевската патриаршия и Макарий от Украинската автокефална църква.

В отговор на тези действия синодът на Руската православна църква реши на 15 октомври, че е невъзможно по-нататъшното евхаристично общение (съвместно отслужване на литургии) с Константинопол.

На 18 октомври Върховната рада подкрепи инициатива на Порошенко, като предостави на Константинополската патриаршия за постоянно ползване Андреевската църква в Киев.

Междувременно свещенослужители от Харковската, Сумската, Днепропетровската, Полтавската, Запорожката, Одеската, Херсонската, Ровненската и Кировоградската епархия вече заявиха, че подкрепят изцяло каноничната Украинска православна църква, добавя агенцията.

Светият синод на Българската православна църква решава на извънредно заседание днес дали да подкрепи предложението за свикване на Всеправославен събор по въпроса за самостоятелна украинска църква.

Подписването на споразумение е политическа стъпка и е каноничната област, коментира по-рано ръководителят на Московската патриаршия митрополит Волоколамский Иларион.

Украинските политици няма да могат да разрушат хилядолетната връзка между народите на Русия и Украйна и да унищожат християнското единство, каза Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

“Тези, които искат да принудят и принуда да принуди страни да забравят тяхната духовна връзка, се е разпаднала на хиляди години за комуникация, да се постигне само обратен ефект,” – каза той.