Китай разследва шефа на Интерпол за корупция

«Изчезна шефът на Интерпол» – с това заглавие редица медии съобщиха новината за започналото разследване във връзка с президента на Интерпол Мън Хунвей.

След съобщението на френската полиция на 5 октомври, медиите информираха, че с Хунвей е изгубен контакт от седмица, в края на септември, откакто е пътувал за родната си страна Китай. Сигналът за изчезването на 64-годишния мъж бил подаден от съпругата му, с която той живее в Лион, където се намира Централата на Интерпол.

От Интерпол нарекоха случая “предполагаемо изчезване”. Организацията отбеляза, че въпросът е от компетенцията на френските и китайските власти и добави, че генералният секретар, а не Мън Хунвей, е отговорен за всекидневното управление на Интерпол, предаде Reuters.

В неделя вечерта китайските власти съобщиха, че разследват Мън Хунвей, който е и заместник-министър на обществената сигурност в Китай, за предполагаеми нарушения на закона. Според китайския в. “Саут Чайна морнинг пост” Мън Хунвей е бил задържан за разпит веднага след пристигането си в Китай на 29 септември.

Междувременно Интерпол информира за оставката на своя президент.

Подалият оставка като президент на Интерпол Мън Хунвей, китайски зам.-министър на обществената сигурност, е взимал подкупи, допълни по-късно Пекин, без да уточни какви са обвиненията. Комюникето бе представено като заключителен документ от събрание, проведено в понеделник, 8 октомври, от партийната организация на китайската компартия в министерството на обществената сигурност. В текста не се уточнява дали обвиненията срещу Мън имат връзка със задълженията му в министерството или с функциите, изпълнявани от него в Интерпол. Не е уточнено също дали е поставен под стража.

“За да бъдат спазени изцяло изискванията на ЦК на Компартията на Китай, ще се формира специална работна група, която според законово установената процедура ще проведе разследване на служителите, заподозрени в получаване на подкупи заедно с Мън Хунвей”, се казва в документа, цитиран от ТАСС.