(Не)успешен референдум в Македония

91.3% от гласувалите македонски граждани подкрепиха споразумението на премиера Зоран Заев с Гърция за преименуване на страната на Северна Македония, информират световните агенции.

Избирателната активност обаче беше едва 36.5%, което е под необходимия праг от 50% за законова валидност на допитването.

Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента в Скопие с две трети мнозинство, а ако това стане, ще има процедура за ратификация и в гръцкия парламент. Благоприятният изход от тези събития би разкрил пътя на Република Северна Македония към членство в НАТО и ЕС. Преговорите започнаха във вторник, 2 октомври.

Македонците бяха призовани да отговорят на въпроса “Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?” на референдум в Република Македония в неделя, 30 септември.

Всенародното допитване идва след постигнатото през юни Преспанско споразумение между Атина и Скопие за промяна на името на бившата югорепублика.

Разпадането на Република Македония би било най-лошият сценарий на развитие на събитията в тази страна, ако там възникне нестабилност, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в интервю за гръцката телевизия ЕРТ, цитирано от ТАСС. По думите му, сътрудничеството между Гърция и БЮРМ е най-добрата политика за бъдещето на Балканите.

Кодзиас припомни, че референдумът в БЮРМ не е условие или предпоставка за реализацията на Преспанското споразумение, тъй като референдумът е консултативен. Според него споразумението Атина-Скопие трябва да влезе в гръцкия парламент за ратификация през март идната година. След като приключат всички процедури от страна на БЮРМ, ще има незабавна ратификация от гръцка страна, увери Кодзиас.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас засвидетелства подкрепата си за Заев в телефонен разговор, в който е приветствал неговата решимост “да завърши прилагането на споразумението на практика”.

Правителството и международната общност описаха вота като исторически шанс за Македония. Националистическата опозиция възрази срещу смяната на името, смятайки я за отказ от националната идентичност.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски контрира: “Споразумението не получи зелена светлина от хората, а сигнал за стоп. Тези, които гласуваха с “не”, и тези, които не отидоха до урните, изпратиха най-силното послание.”

В първото си изявление след края на изборния ден премиерът Зоран Заев обяви, че ако опозиционната партия не уважи волята на мнозинството избиратели и не подкрепи споразумението с Гърция и нужните за него конституционни промени в парламента, той е готов на предсрочни избори.

Македония следващата година ще стане член на НАТО, ако одобри споразумение с Гърция за промяна на името на страната, каза във вторник, 2 октомври, генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.