Ердоган е на тридневно държавно посещение в Германия

Това не означава нормализация на отношенията. Далеч сме от това, но визитата може да бъде началото, коментира германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от турските медии и световните агенции.

Ден преди да започне посещението си в Германия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в коментар в германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, че иска да бъде обърната нова страница в германско-турските отношения.

“Наша отговорност е да придвижим напред разумно нашите отношения на основа на нашите споделени интереси, да ги придвижим напред далеч от ирационалните страхове”, казва Ердоган в публикация, озаглавена “Очаквания от Германия”, цитирана от Hürriyet Daily News. В нея той изразява надежда, че очаква Германия да подкрепи неговата борба срещу обявената извън закона Кюрдска работническа партия ПКК, както и срещу ислямисткото движение на проповедника Гюлен, когото Анкара смята за отговорен за опита за преврат през 2016 г.

Ердоган предупреждава и срещу нарастването на крайнодесния екстремизъм и срещу ислямофобията в Германия и Европа. Той определя ислямофобията понякога като най-голямото препятствие в преговорите на Турция за членство в ЕС.

Президентите на Турция и Германия Реджеп Тайип Ердоган и Франк-Валтер Щайнмайер се срещнаха в Берлин в петък, 28 септември. Акцент в разговорите им е била темата за политическите затворници.

По-късно турският държавен глава разговаря и с канцлера Ангела Меркел.

Турция и Германия “постигнаха консенсус да съживят механизмите за сътрудничество”, каза Ердоган на съвместна пресконференция с Ангела Меркел, допълва Hürriyet Daily News.

Германският канцлер подчерта, че между двете страни има „дълбоки различия” по отношение на върховенството на закона и свободата на медиите, но все пак има и неща, които ги обединяват като борбата с тероризма, ситуацията в Сирия и мигрантския въпрос, предава германският телевизионен канал N-tv.

Ердоган призова Германия да екстрадира привържениците на Гюлен, а Меркел поиска повече информация за ФЕТО. Преди пристигането на Евроган в Берлин Меркел е получила от Анкара списък с имената на 69 „терористи”, съобщава в. Die Sueddeutsche Zeitung.

По отношение на процеса на либерализиране на визовия режим с ЕС Ердоган заяви, че Турция планира да изпълни останалите шест критерия “колкото е възможно по-скоро”, съобщава Hürriyet Daily News.

Меркел съобщи, че предстои визита на германският министър на икономиката Петер Алтмайер в Анкара.

След официалните си срещи в Берлин, Ердоган пътува за федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която има голямо турско имигрантско население. Турският лидер ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Централната джамия в Кьолн, ръководена от турско-ислямския съюз за религиозни дела.