Брюксел предава Полша на Съда на ЕС

“Европейската комисия смята, че полският закон за Върховния съд не съответства на законите на ЕС, тъй като подкопава принципа на съдебна независимост”, се казва в мотивите на ЕК, съобщава Reuters.

Според новия полски закон пенсионната възраст за съдиите от Върховния съд ще бъде намалена от 70 на 65 години, което застрашава с принудително пенсиониране 27 от 72 съдии. Освен това мандатът на председателя на съда ще бъде предсрочно прекратен.

Ситуацията във Варшава напомня на тази в Будапеща, която по-рано този месец беше санкционирана от Европейския парламент заради подкопаване на законите на ЕС за демокрацията, гражданските права и корупцията.

По-рано тази година пък Съдът на ЕС постанови, че Варшава е нарушила законите на блока за околната среда с масовото изсичане на дървета в Беловежката гора.

Полша реагира остро на действията на ЕС.

“Страната е готова да защитава своята законова и конституционна позиция”, посочва правителствен говорител. Управляващите обясняват, че промените в закона са необходими, за да се подобри ефективността на съдебната система и да се премахнат съдиите от комунистическия период в страната.

Европейски министри ще проведат изслушване на 16 октомври, на което Варшава ще може да обясни действията си относно съдебната система.