САЩ наложиха санкции на Китай за купуване на руско оръжие

Китайският Департамент за подготовка на войските и снабдяването към Централния военен съвет на КНР и неговият ръководител Ли Шанфу са санкционирани в съответствие със закона “За противодействие на противниците на Америка чрез санкции”, предаде ТАСС, цитирайки информация на министерството на финансите на САЩ.

Ройтерс отбелязва, че според американския Държавен департамент въпросната агенция под шапката на китайското министерство на отбраната, която отговаря за отбранителните технологии, е извършила “значителни трансакции” с Рособоронекспорт – руския държавен износител на оръжия. Тя по-конкретно е купила 10 изтребителя Су-35 през декември и системи С-400 през януари – след влизането в сила на американския закон през лятото на миналата година, посочва ТАСС

Китайското външно министерство заяви, че санкциите “сериозно вредят” на отношенията между САЩ и Китай и техните армии и призова САЩ “незабавно” да отмени наложените санкции. “В противен случай те ще си понесат последствията”, каза говорителят на външното министерство Гън Шуан.

Освен на китайската военна агенция, САЩ наложиха санкции и на 33 руски физически и юридически лица, свързани с отбранително-промишления комплекс на Русия или с нейното разузнаване.

Под заплаха от санкции са забранени всякакви оръжейни трансакции с тях. В черния списък в съответствие със закона “За противодействие на противниците на Америка чрез санкции” вече попадат 72 руски физически и юридически лица, включително основните руски оръжейни компании.

Нормативният акт е насочен срещу Русия, Иран и Северна Корея, припомня ТАСС.

Русия окачестви новата вълна американски санкции като грешка и заяви, че навикът на Вашингтон да използва санкции срещу Москва крие риск от подкопаване на глобалната стабилност и е част от опасна игра.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков посочи в изявление, че на Москва й се струва, че за САЩ налагането на санкции на Русия се е превърнало в национален спорт. Той отбелязва, че от 2011 г. това са 60-и поред санкции.

“Да си играеш с огъня е глупаво и може да стане опасно”, предупреди руският заместник-министър.