ЕП задвижи процедура за лишаване на Унгария от глас в ЕС

Европарламентът реши да задейства наказателна процедура срещу Унгария заради “тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС”, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС, предаде Reuters.

Процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС в края на декември 2017 г. бе задействана и срещу Полша по инициатива на ЕК.

Ден по-рано, на 11 септември, вицеканцлерът на Австрия и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Ханс-Кристиан Щрахе предложи на унгарския премиер Виктор Орбан и партията му Фидес да създадат обща група в Европейския парламент.

Орбан и Щрахе са привърженици на твърда линия към пристигащите в Европа мигранти, но АПС понастоящем заседава в Европейския парламент с други крайнодесни партии в групата Европа на нациите и свободата, а Фидес на Орбан е член на Европейската народна партия, в която влизат десните и десноцентристките партии в ЕП.

В реч пред евродепутатите в отговор на критики към правителството му в доклад на ЕП, унгарският премиер Виктор Орбан обвини ЕС, че оскърбява и изнудва Унгария. По време на разгорещен дебат в Страсбург Орбан заяви, че законодателният орган е “зашлевил през лицето” страната му с одобряването на доклад, който обвинява управляващата партия ФИДЕС, че подкопава върховенството на закона. “Докладът пред вас обижда Унгария и обижда честта на унгарската нация”, каза той.

Докладът на Европейския парламент обвинява Унгария, че представлява сериозна заплаха за върховенството на закона със закони, които ограничават медийната и академична свобода, засягат финансирането за неправителствени организации и правата на малцинствата и мигрантите.

Унгария контрира, че докладът е част от политически мотивиран “лов на вещици” срещу евроскептичното правителство.

На следващия ден, 12 септември, процедурата бе одобрена с 448 гласа “за”, 197 “против” и 48 “въздържал се”. Българското правителство застана зад Будапеща.

Външният министър на Унгария заяви, че страната ще търси начини по съдебен път да оспори решението. Правителството в Будапеща пусна в профила си във Facebook видео, озаглавено “Да не се поддаваме на изнудването”. На фона на драматична музика се чете следният текст: “Мнозинството в Европейския парламент, което поддържа миграцията, иска да ни запуши устата, защото желаем да опазим родината си и Европа с ограда по границата.”

Орбан отвърна на удара, като обвини пазителите на договорите на ЕС в лицемерие, злоупотреба с власт и нарушаване на националния суверенитет на Унгария, пише онлайн изданието Politico.

В ежеседмичното си изявление по радио “Kossuth” унгарският лидер предупреди евродепутатите, че ги очаква революция: “С цялото ми уважение, този Европейски парламент вече не отговаря на духа на времето и дните му са преброени. През май Вие ще се оттеглите, а на новите избори за Европейски парламент хората ще изберат други депутати.”, цитира DW.

Орбан, който е премиер на Унгария в 12 от последните 18 години, беше преизбран през април с огромно мнозинство.

Докато Унгария става все по-изолирана политически в ЕС, нейната икономическа интеграция към общността се увеличава. Особено отлични са бизнес отношенията с Германия, където от политическа гледна точка се намират много от главните опоненти на премиера Виктор Орбан, пише в свой анализ германският Frankfurter Allgemeine Zeitung. Въпреки че Европейският парламент и много национални политици критикуват авторитаризма и липсата на върховенство на закона, привлекателността на Унгария като място за производство остава непроменена, пише още в статията.