Русия започва най-голямото военно учение в историята си

Руската армия сравни предстоящите маневри със “Запад-81” – най-големите военни маневри, организирани някога през съветската епоха. НАТО ги определи като репетиция за “мащабен конфликт”.

В учението ще участват близо 300 хил. души от всички видове въоръжени сили на Русия, както и войници от китайските и монголските въоръжени сили, предава ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Основната цел на “Изток 2018” е “проверка на нивото на готовност на военната администрация в планирането и провеждането на прегрупиране на войските, организиране на взаимодействието между сухопътните войски и военноморските сили, подобряване на командването на войските в хода на подготовката и провеждането на военни операции, отбелязват от министерството.

Огромно учение и участието на китайската и на монголската армия в маневрите “Восток-2018”, които ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен изток, става в условията на нестихващо напрежение със Запада във връзка с украинската криза, конфликта в Сирия и безбройните обвинения в намеса в политиката на Запада, пише AFP.