След тежка катастрофа – ремонт на пътя и на кабинета

При тежък инцидент на пътя София – Своге на 25 август загинаха 17 души. Четирима от пострадалите над 20 човека все още са с опасност за живота. В памет на жертвите на 27 август бе обявен национален траур.

До този момент не е установена точната причина за катастрофата. Поредица от пропуски на всички по веригата обаче констаттираха експерти от Института по пътна безопасност:
– липсва пътен знак А1 (червен триъгълник с черна стрелка, указващата посоката на завиване), който да предупреждава за опасен завой надясно (този, при който автобусът губи баланс, навлиза в насрещното движение и след удар в друга кола излизат от пътя);
– други знаци не са поставени съобразно изискванията;
– оградата на моста не отговаря на нормативните изисквания за минималното й отстояние от платното за движение;
– лентите за движение не са обособени, тъй като липсват крайните водещи линии;
– МВР не е затворило пътя след неизпълнение на препоръките за ремонт;
– липса на инженерно решение на пътя, както и липсата на съвременна философия за безопасна система на пътната инфраструктура.

Според експертите от Института по пътна безопасност няма най-вероятната хипотеза за катастрофата е, че водата прекосява пътното платно на няколко места, поради липсата на дренаж.

Шофьора на автобуса бе освободен с парична гаранция от 2 000 лв.

Разследването продължава – както относно отговорността на водача /и на превозвача/ за настъпилото ПТП, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му, като фактор, допринесъл за произшествието, съобщиха от прокуратурата. Възложено е на Националната следствена служба.

След трагичния инцидент:
– започва ремонтът на участъка от пътя Своге – София като преди инцидента МВР е издадо 7 предписания за това, но няма наказателна мярка срещу собственика на пътя – АПИ – за неизпълнението им;
– трима министри – на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното ведомство, подадоха оставки и ще се върнат като депутати в Народното събрание, а ПГ на “БСП за България” поиска оставката на правителството, разпускане на парламента и предсрочни избори;
– правителството обяви идея за създаване на нов държавен орган, който да контролира и да създава политики за безопасност по пътищата, при положение че такъв орган и сега съществува – това е държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението към МВР, където има представители на всички министерства.