ЕК предложи да се премахне практиката на смяна на часовото време

Идеята е за постоянно да се запази лятното часово време, предават световните агенции.

“Направихме допитване до общественото мнение по въпроса. То протече от началото на юли до средата на август. Милиони хора отговориха на въпросите, те са на мнение, че в бъдеще трябва да остане за постоянно лятното часово време и ние ще направим това”, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от AFP.

В допитването на ЕК по въпроса са участвали 4,6 милиона души. 80 процента от тях са се обявили за премахване на практиката за смяна на времето, като повечето от тях са се обявили за запазване на лятното време.

Отказът от смяната на часовото време в Европейския съюз е много важен приоритет, коментира германският канцлер Ангела Меркел.

Испанският външен министър Жозеп Борел не изключи възможността страната му да премине в друг часови пояс, който би съответствал по-добре на географското й положение, предаде ТАСС, като се позова на испанската осведомителна агенция EFE.

Окончателното решение ще бъде взето от парламентите в страните от съюза и от Европейския парламент.

Още през февруари Европейският парламент призова ЕК да преразгледа разпоредбата за лятното часово време.

От 1996 година насам всички страни в ЕС местят стрелките на часовника: в последната неделя на март с един час напред и с един час назад в последната неделя на октомври. В Германия лятното часово време (в сегашната му форма) е въведено през 1980 година с цел да се пести енергия. Другаде в Европа въвеждат лятното време още през Първата и Втората световна война или пък по време на петролната криза през 1970-те години. В България лятното часово време се въвежда за първи път през 1979 година, припомня DW.