След тежка катастрофа с автобус в Искърското дефиле 17 души загинаха, а 20 са ранени

Все още се изясняват причините за тежката катастрофа край Своге в събота, 25 август.

Днес, 27 август, е ден на национален траур в памет на загиналите. 13 от тях са от село Световрачане. Една от жертвите е 13-годишно дете.

Шофьорът и собственик на транспортната фирма бе настанен в болница “Царица Йоанна” без опасност за живота му. Днес той е привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек при управление на моторно превозно средство, както и за причиняване на телесни повреди на повече от един човек, информира пресцентърът на прокуратурата. Той е с прокурорско задържане от 72 часа, като държавното обвинение ще поиска постоянния му арест от съда.

Разследването по делото е възложено на Националната следствена служба.

Според очевидци инцидентът е станал на остър завой при дъжд, а падането е било от поне 20 м височина.

Според главния прокурор Сотир Цацаров автобусът е бил без редовен технически преглед. Експертиза е показала, че при разрешени 40 км в час автобусът се е движил с 53 км в час.

Институтът за пътна безопасност преди дни предупреди, че пътят е ремонтиран некачествено.

“От март до юли от АПИ пет пъти са уведомявали фирмата – изпълнител на обекта, да отстрани посочени дефекти”, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след брифинг в Министерския съвет.