Съвременните джаджи убиват древната китайска писменост

Снимка: Kevin Frayer/Getty Images/ТАСС

Модерните технологии, които заместват китайските йероглифи с повече от 2,5 хиляди години история заплашват духовната цивилизация, основана на йероглифното писмо.

Освен това, феновете на йероглифите считат, че националната писменост спомага за отличното качество на китайската нация, както и за способността да се възприемат сложни конструкции, да се овладяват най-сложни технологии.

Писането на йероглифи на хартия освен обикновената комуникация винаги е имало редица други функции. По него може да се съди за културното ниво и образованието на човека, за неговата любов към изкуството и философията, неговото вдъхновене и настроение. Тоест писмото отразява самоличността на човека.

Съвременните технологии, които се използват от един милиард китайци днес, предлагат механичен подбор и използване на стандартните йероглифи, в които няма нищо индивидуално.

Според противоположните мнения пък йероглифите, които наброяват повече от 90 хиляди и се учат от детска възраст през целия живот, ограничават перспективите на китайската нация. Те смятат дори, че мобилните телефони и компютрите позволяват да се преодолее йероглифната неграмотност.

За сблъсъка между поддръжниците на йероглифното писмо, много от които са представители на по-старото поколение и които все още не са забравили как да държи традиционната четка в ръка, и гледната точка на младите, особено тези, които учат на Запад и в САЩ, пише в статия за ТАСС Андрей Кирилов, директор на представителството на руската агенция в Пекин.

Тезата, че коренът на злото е в писмеността, датира от края на династията Цин (1644-1911), когато Китай отваря врати за чужди влияния, често – при въоръжен натиск на западните сили.

Във времето йероглифите биват спасени от тенденцията да бъдат заместени от латинизирано писмо. Китайците предпочетоха да научат поне 400 знака, за да се смята за грамотни, вместо да приемат чужди традиции.

Ситуацията може да бъде спасена от училището, но те също използват електронни устройства и дори се гордеят с броя си на душата на ученика. Електронните речници също не помагат на децата. За разлика от предишните, отпечатани, те съдържат минимална информация за характера на йероглифа, като често посочват само опростеното му значение и звук.

Училището обаче не си поставя задачата да произвежда “пълноценно йероглифно обучени” хора. Доста често се използват 7 хиляди йероглифа. 3.5 хиляди знака са достатъчни за ежедневна употреба.

В Япония йероглифите все още се използват широко в обществения и личния живот, като това се разглежда като изключително важно средство за самоизразяване. Елитните училища наблягат на писането на древните знаци в тяхната най-сложна форма и това се счита за важно условие за формирането на високопоставени държавници и специалисти. Неотдавнашно проучване показа, че 72% от японците са съгласни, че йероглифите са “неразделна част” от езика.

Китайците често използват в писмената комуникация чрез мобилни телефони “пинин” – набор от латински букви, съответстващи на един или друг от йероглифите. Самата притурка предлага йероглифни знаци и само трябва да кликнете върху желания.