Турция и Русия с ответни удари срещу санкциите на САЩ

Заради американския пастор Андрю Брънсън, в началото на август администрацията на Тръмп наложи санкции върху двама турски министри – на правосъдието Абдулах Гюл и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

САЩ обявиха също, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция. Освен това Сенатът прие новия бюджет за отбрана и реши да блокира предаването на турската армия на купените модерни бойни самолети F-35. Мярката се налага, докато Пентагонът не представи доклад, доказващ, че поръчаната от Турция на Русия зенитна система С-400 няма да застраши НАТО с интегрирането си в мрежите на алианса, съобщава Reuters.

Външното министерство на Турция заяви, че това са враждебни действия” и че “незабавно, още същия ден” ще последват ответни действия.

Турция бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ и рязко повиши митата върху някои стоки, в това число пътнически автомобили, алкохол и тютюн. Увеличават се също митата и върху козметиката, ориза и въглищата.

В изказване на конференция на посланиците в Анкара на 14 август турският президент заяви: “Тайната на успеха на държавите се крие в готовността им за война, по всяко време, ако те желаят мир. Ние сме готови, с всичко, с което разполагаме”.

Турската национална валута отбеляза нов рекорден спад до ниво от седем турски лири за долар, информираха световните агенции. Ердоган коментира, че страната му се намира под икономическа “обсада”, която няма нищо общо с икономическите показатели и обеща, че турската икономика остава силна, а националната валута скоро ще се върне към “разумни нива”.

В авторски материал, поместен в New York Times под заглавие “Как Турция вижда кризата със САЩ”, Ердоган коментира: “Преди да стане твърде късно, Вашингтон трябва да се откаже от погрешната представа, че отношенията ни може да бъдат асиметрични и да приеме факта, че Турция има алтернативи. Ако те не променят тази тенденция на унилатерализъм и неуважение, това ще ни накара да потърсим нови партньори и съюзници”.

Седмица след анонсираните мерки срещу Анкара САЩ обявиха, че налагат нови икономически санкции на Русия с мотива, че Москва стои зад нападението с бойното нервнопаралитично вещество “Новичок” срещу бивш руски шпионин във Великобритания.

Санкциите, които ще влязат в сила на 22 август, се очаква да засегнат редица продукти в областта на сигурността и отбраната. Руската валута се понижи при обявяването им до най-ниската си стойност за последните две години от 68 рубли за долар.

Москва категорично не приема новите американски санкции срещу Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

Русия ще разглежда като “обявяване на икономическа война” евентуалното приемане на втора вълна от американски санкции и ще реагира с всички средства, с които разполага, предупреди руският премиер Дмитрий Медведев.

Руският в. “Комерсант” публикува текст, представен като проект за санкции от страна на САЩ, който предвижда по-специално разследване на предполагаемото лично богатство на президента Владимир Путин и забранява американски граждани да купуват облигации от руския суверенен дълг.

Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.

В отговор на новите американски санкции Русия планира да намали инвестициите си в американски държавни ценни книжа и да спре да плаща в щатски долари, обяви финансовият министър Антон Силуанов в интервю за телевизия “Россия 1”.

Въвеждането на американските санкции бе основна тема в телефония разговор между лидерите на Русия и Турция на 10 август, а външните министри на двете страни проведоха двустранна среща.

На съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров във вторник, 14 август, турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че „заплахи и натиск от страна на САЩ ще доведат само до хаос”. Министърът не изключи възможността от въвеждане от САЩ на санкции срещу всяка една европейска страна.

От своя страна руският външен министър заяви, че политиката на САЩ за налагане на санкции на Анкара и Москва е незаконна.

Санкциите на САЩ подкопават всички принципи на световната търговия, посочи Лавров, цитиран от ТАСС.