Десетки хиляди румънци протестираха срещу корупцията и правителството

Снимка: Reuters

Протестиращите призоваха парламентът да бъде разпуснат, правителството да подаде оставка и да насрочи нови избори като настояха за електронно гласуване, предадоха световните агенции.

В Букурещ и в други градове в страната недоволни от управлението на социалдемократите поискаха още независима съдебна власт, създаване на еднокамерен парламент от 300 сенатори, от които 100 да са представители на диаспората (румънци във Франция, Италия, ФРГ, САЩ и др. страни).

В демонстрациите на 10 и 11 август се включиха и румънци, живеещи в чужбина.

Протестиращите изразиха недоволство си от налоговата система и пенсионната реформа, системата за социални помощи и защитиха партньорските отношения с ЕС и НАТО.

В сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръдия, бяха ранени поне 400 души, включително няколко униформени. рима журналисти също обявиха, че са били жертва на полицейско насилие.

“Категорично осъждам бруталната интервенция на полицията, изключително несъответстваща на действията на мнозинството от хора на площада. Вътрешното министерство трябва спешно да обясни начина, по който реагира на събитията тази нощ.” – написа в страницата си във Facebook президентът Клаус Йоханис.

Лидерът на социалдемократите нарече опасни изказванията на президента Клаус Йоханис.

“Недопустимо е пред сградата на правителството, в сърцето на столицата на Румъния и на румънската държава, организирани групи, подкрепяни от опозицията и от самия президент на страната, да атакуват конституционния ред”, се казва в разпространено от агенция Аджерпрес изявление на председателя на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който е и председател на долната камара на парламента, предаде ТАСС.