Напрежението между Сърбия и Косово отново нарасна

Причината е т. нар. Съюз на сръбските общини в Косово, чиято цел е общините със сръбско мнозинство да получат ограничени автономни правомощия по силата на споразумението от 2013 г.

На 3 август сръбският президент Александър Вучич публикува отворено писмо до сърбите в Косово и Метохия, в което твърди, че Прищина “няма да си мръдне пръста”, за да сформира съюза, предаде белградското радио B92.

Сръбската армия е повишила бойната си готовност. За събота, 11 август, е планирана среща на Съвета за национална сигурност на Сърбия в Белград.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай предупреди сърбите в северната част на страната, че ако обявят автономия, косовските власти ще отговорят, информират сръбски и косовски медии.

Харадинай направи коментара след среща на Съвета за сигурност на Косово. Той съобщи още, че работна група ще представи доклад за проект на устав на Съюз на сръбските общини. Според него изпълнението на задължението към сключеното в Брюксел споразумение със Сърбия се забавя, тъй като властите в Прищина искат да са сигурни, че уставът е в съответствие с косовските закони.

По-рано посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот коментира, че Вашингтон е готов да помогне и на двете страни, но ще обяви мнението си за евентуалното споразумение между Сърбия и Косово, след като го види. “Без нормализиране на отношенията и дългосрочно споразумение няма да има стабилност и напредък на Западните Балкани”, посочва Скот, цитиран от European Western Balkans.

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че Москва не подкрепя „делинеацията” като решение на косовския въпрос. Захарова подчерта, че Русия се застъпва за суверенитета на сръбската територия.

Сръбският президент Александър Вучич ще обсъди косовския въпрос с руския си колега Владимир Путин на 15 септември в Москва.