Влиза в сила европейската подкрепа за ядрената сделка с Иран

След като Вашингтон напусне ядрената сделка и върна санкциите срещу Ислямската република, Европейският съюз реагира с Блокиращ регламент в подкрепа на ядрената сделка с Иран.

Регламентът влиза в сила от днес, 7 август и е част от политиката на ЕС за запазване на търговските и икономическите от отношения между Брюксел и Техеран, предават световните агенции.

Актуализацията на Блокиращия регламент бе единодушно подкрепена от Европейския парламент и Съвета и публикувана в Официален вестник.

Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от лицата, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях. Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на Съюза. Разрешенията се издават въз основа на одобрени критерии.

Европейският съюз насърчава компаниите си да засилват бизнеса си с Иран, тъй като страната спазва ангажиментите си по ядреното споразумение, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, цитирана от АР.

Отново наложените санкции от страна на САЩ влизат в сила след период за “приключване” съответно от 90 дни (изтичащ на 6 август 2018 г.) за някои санкции и 180 дни (изтичащ на 4 ноември 2018 г.) за други.

“Всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати”, предупреди американският президент Доналд Тръмп, цитиран от BBC.

Иранският президент коментира, че мерките са “психологическа война”, която има за цел да “създаде разделението между иранците”. ЕС също се обяви против санкциите, обещавайки да защити фирмите, които извършват “легален бизнес”.

Хасан Рохани заяви, че САЩ ще съжаляват, че са наложили нови санкции срещу Техеран, съобщава телевизия “Ал Маядейн”. Според него Иран ще докаже на света, че “спазва думата си”, въпреки санкциите на САЩ.