Опит за покушение срещу Мадуро

“Това беше опит да бъда убит”, заяви Николас Мадуро.

Венецуелският президент обвини крайнодесни фракции в страната и колумбийския си колега Хуан Мануел Сантос.

Няколко дрона с поставени на тях експлозиви С4 бяха детонирани над венецуелския президент на 4 август, докато изнасяше реч пред повече от 17 000 военни в центъра на Каракас. Държавният глава е невредим, но са били ранени 7 войници. Събитието бе предавано на живо по държавната телевизия на Венецуела.

Мадуро заяви че, събраните досега данни сочат за действия на крайната десница, работеща съвместно с колумбийци. Мадуро подчерта, че според него колумбийският президент Сантос, който често го критикува, също носи отговорност за случилото се. Министерството на външните работи на Колумбия категорично отхвърли обвиненията, информира ТАСС.

Ведомството написа в “Туитър”, че обвиненията са нелепи и лишени от основание.

“За венецуелския лидер вече е станало норма на поведение да обвинява Колумбия при всякакви обстоятелства”, написаха от министерството в Twitter.

Появиха се спекулации, че президентът на Венецуела сам е инсцинирал опита за покушение.

Последният инцидент показва, че Венецуела се намира не само в отчайваща политическа и икономическа криза, но и в информационна война, пише Deutsche Welle. В статията се допълва, че изобщо не е ясно дали президентът Мадуро действително е бил атакуван с дрон, но „използва инцидента за нов лов на вещици срещу опозицията, за ругатни срещу съседни държави като Колумбия и не на последно място – за чистки в армията и в близкото си обкръжение”.

В същото време проправителствени организации мобилизираха хиляди венецуелци на митинг в столицата в опит да демонстрират, че страната остава обединена около президента Николас Мадуро след осуетен според властите опит за убийството му, съобщи AP.

Властите заявиха, че са заловили организаторите на покушението, но имената им не бяха оповестени. Главният прокурор Тарек Сааб заяви, че шестимата арестувани може да бъдат обвинени в държавна измяна, опит за убийство и тероризъм.

Външният министър Хорхе Ареаса на свой ред обвини колумбийските власти и политическите противници на Мадур.

Отговорност за опита за убийство на Мадуро пое групировката Национално движение „Войници в тениски“ (Flannel Soldiers). Групата обявява себе си като съюз на всички съпротивителни сили на национално ниво, борещи се срещу Мадуро.