Ердоган представи 100-дневен план за действие на правителството

Турският президент представи програмата, състояща се от 400 точки, в президентския дворец Бештеп в петък, 3 август.

Реджеп Тайип Ердоган посочи, че планът за действие се отнася до сферите на енергетиката, отбраната, външната търговия, образованието, здравеопазването, селското стопанство и туризма, предаде Hürriyet Daily News. Президентът съобщи, че правителството планира да инвестира 46 милиарда турски лири за реализирането на 400 проекта, 48 от които са в сферата на отбранителната индустрия, тъй като основната цел на правителството е да сведе до нула зависимостта си от внос от други държави.

“Бюджетната дисциплина е много важна за нас”, каза Ердоган, като добави, че средносрочната икономическа програма ще бъде обявена до средата на август.

Турция е изправена пред икономическа война. Но не се притеснявайте, ще спечелим тази война, както сме печелили и преди, каза още Ердоган и призова турските граждани да държат спестяванията си в турски лири.

Сред проектите в амбициозната програма са Истанбулският канал, който ще свърже Мраморно море с Черно море, като от двете му страни ще бъдат построени два града; отваряне на турски консулства в Мосул и Басра; сондажи в Средиземно море за проучване на въглеводородни запаси.

На събитието присъстваха министри, високопоставени правителствени представители, членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).