САЩ въвеждат санкции срещу турски министри

Председателят на турския парламент Бинали Йълдъръм заяви, че смята решението на Вашингтон за противозаконно и своеволно, предаде ТАСС.

Решението на американското министерство на финансите, насочено срещу нашия министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл, е противозаконно и е изключително своеволно действие на ръководството на САЩ, посочи Йълдъръм.

Очакваме тази грешка незабавно да бъде поправена, посочи Йълдъръм.

САЩ обявиха въвеждането на санкции срещу турските министри заради случая с американския пастор Андрю Брънсън, който е обвиняван в Турция във връзки с терористични организации, предадоха световните агенции.

“Смятаме, че той е бил жертва на несправедливо и неоправдано отношение от страна на турското правителство”, заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Брънсън е обвинен от турските власти в терористични дейности и шпионаж и след като прекара година и половина в предварителния арест, той бе поставен миналата сряда под домашен арест. Вашингтон обвинява санкционираните турски представители, че са изиграли водеща роля в ареста на пастора.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Анкара няма да се откаже от исканията си за екстрадиция на лидера на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) Фетхуллах Гюлен от САЩ, предаде ТАСС.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му няма да се поддаде на натиск. След като американският му колега Доналд Тръмп заплаши Анкара със санкции, ако не освободи американския пастор Андрю Брънсън Ердоган заяви, че САЩ може да изгубят силен и искрен партньор, ако не променят поведението си

Турция ще прибегне до международен арбитраж, ако САЩ блокират продажбата на изтребители Ф-35 на Анкара, предупреди Ердоган.