Пожари нанесоха дългосрочни щети за околната среда

Пожарите, обхванали този месец редица райони на Северното полукълбо на Земята, ще окажат дългосрочно негативно влияние на екосистемата, здравето на хората и климата.

Това заявиха от Световната метеорологична организация (СМО) към ООН, предаде ТАСС.

Говорителка на СМО в Женева предупреди, че вследствие на пожарите в атмосферата попада въглероден двуокис, който засилва глобалното затопляне. Частиците от дим, падащи върху снега и леда, ще увеличат поглъщането на слънчева топлина, което ускорява затоплянето на Арктика – регион, в който повишаването на температурите върви с по-бързи темпове.

Освен това пожарите засилват риска от топене на вечните ледове. Това може да доведе до освобождаване на метан, който също е парников газ.

Говорителката подчерта, че особеното при бушуващите в момента пожари е това, че редица от тях избухват на необичайни за подобни явления места като Скандинавския полуостров. В наши дни горите в северната тайга горят с честота, невиждана от 10 хилядолетия, добави тя, припомняйки, че от 70-те години на миналия век са нараснали честотата и мащабите на пожарите и в Южна Европа.

Пожар изпепели най-малко 500 сгради в Северна Калифорния. Огънят възникна в понеделник, предизвикан от повреда на автомобил. В четвъртък излезе напълно извън контрол, премина през две малки селища и стигна до град Рединг. Десетки хиляди хора напуснаха града от страх за живота си. Двама пожарникари загинаха при гасенето на огъня.

В същото време пожари бушуват и в канадската провинция Онтарио, предаде ТАСС, като се позова на местната телевизия. Засегнати са около 30 000 хектара. Регистрирани са 45 огнища.

Междувременно стана ясно, че броят на загиналите при унищожителните пожари край Атина е достигнал 82-ма души Продължава издирването на десетки изчезнали лица. Всички пожари, които са представлявали заплаха за населени места, са били угасени, но все още не е ясна причината за пожарите.