Пожари в Гърция взеха над 70 жертви

Ранените са повече от 150, някои от тях в тежко състояние. Близо 700 души са евакуирани, други все още се издирват. Унищожените къщи са около 2 хил.,предават световните агенции.

Премиерът Алексис Ципрас обяви тридневен национален траур.

На третия ден от стихията почти всички пожари са овладени.

Причините за пожарите все още се изясняват, а министър-председателят Алексис Ципрас заяви, че не се изключва човешка намеса.

Тиражират се две версии – едната е умишлени палежи, целящи дестабилизация на страната, а другата – умишлено запалени боровите гори, за да може да се строи на тези места. Служители на противопожарните служби обаче отхвърлят тези спекулации, сочейки като основни причини за трагедията липсата на добре подготвен механизъм и авариен план, пише гръцкият вестник Kathimerini.

„Толкова много болка и досега нито една оставка на политик или на отговорен за причините, довели до бедствието”, коментира друг гръцки вестник – Protothema.

Пожарът се е разразил в понеделник, 23 юли, в планините над Кинета – малко курортно селище, намиращо се на близо 50 км западно от Атина, на пътя между столицата и Коринт. Интензивността на вятъра и на огъня са довели до светкавично разрастване на огнищата към населените места. Жертвите не са имали време да избягат, въпреки че са били само на няколко метра от морето.

До вторник сутринта пожарите са обхванали и други места в близост до столицата, включително край Мати – на 29 км източно от Атина.

“Мати вече не съществува като селище”, коментира очевидка пред гръцката Skai TV, цитирана от Reuters.

Огнената стихия погълна гори и изпепели стотици къщи в Мати, Рафина, Кокино Лиманаки и Нео Вуца, съобщиха местни медии.

Министър-председателят обяви извънредно положение в областта. Медиите го определиха като “национална трагедия”.

Гърция е поискала международна помощ. Българският министър-председател Бойко Борисов предложи на гръцкия си колега 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Очаква се днес да пристигнат 60 огнеборци от Кипър. Италия, Германия, Полша и Франция вече са реагирали.

Пожарникарите продължават и днес издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина.