Словения е изправена пред предсрочни избори

Президентът Борут Пахор съобщи днес в парламента, че няма да номинира нито един кандидат за съставяне на правителство, тъй като никоя партия не е събрала достатъчно подкрепа след изборите на 3 юни, предаде Reuters.

Парламентарните избори в страната бяха спечелени от Словенската демократическа партия на Янез Янша, която обаче не успя да се споразумее с други партии за управляваща коалиция.

Според словенските закони парламентът може да номинира кандидати за премиер през следващите 14 дни. Ако нито един кандидат не бъде утвърден от парламента през следващите седмици, Словения ще трябва да произведе предсрочни избори през есента.

Антиимигрантската Словенска демократическа партия спечели най-много гласове на изборите на 3 юни, но оттегли поканите за коалиционни преговори.

Лявоцентристкият лидер Марян Шарец, чиято Листа на Марян Шарец, се класира на второ място в изборите, се опита да формира коалиция с пет други по-малки формации, включително партия Нова Словения, която има седем от общо 90 места в парламента.

Консервативната партия Нова Словения се оттегли от преговорите за съставяне на коалиция, изтъквайки като причина разногласия между шестте формации, участващи в преговорите.