ЕС и Япония подписаха договор за икономическо сътрудничество

Това е най-мащабното търговско споразумение, договаряно от Брюксел, отбелязват световните агенции.

С него се създава зона за свободна търговия, която обхваща над 600 милиона потребители и генерира 30 на сто от глобалния брутен вътрешен продукт, както и 40 на сто от глобалната търговия със стоки.

По същество така нареченото Споразумение за свободна търговия между Япония и ЕС, неофициално Jefta, предвижда следното: японците намаляват митата си върху млечните продукти, месото и виното, а европейците намаляват митата си върху вносните автомобили.

Сделката за стратегическо партньорство ще засили и сътрудничеството в сигурността и отбраната, енергетиката и климатичните промени.

С договора от 560 страници Япония и ЕС отправят „ясно послание” против протекционизма. Той е и опорна точка срещу агресивната политика на американския президент Доналд Тръмп „Америка първо”, чрез която Вашингтон наложи своите наказателни мита за внос на стоки от държави съюзници.

„Ние изпращаме едно ясно послание, че стоим заедно срещу протекционизма”, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

ЕС и Япония обединяват една трета от световната икономическа продукция. Търговският обем възлиза на почти 130 млрд. евро. Европейската комисия очаква износът на съюза да нарасне с 20 млрд. евро годишно в резултат на споразумението.

Договорът, подписан в Токио във вторник, 17 юли, вероятно ще влезе в сила още през 2019 г.