Турция прекратява извънредното положение

В замяна на продължилото две години извънредно положение, правителството, ръководено вече от президента Реджеп Тайип Ердоган, предлага строги мерки за борба с тероризма, предаде Анадолската агенция.

Предложеният от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) проектозакон ще бъде обсъден от парламентарна комисия в четвъртък, предаде Анадолската агенция.

Сред промените е предоставянето права на губернаторите на провинции да ограничават за 15 дни влизането или излизането на хора в определени части от поверените им територии, ако се смята, че въпросните лица “ще нарушат обществения ред”. Разширяват се и основанията да се отказва провеждане на демонстрации.

Допълнения към закона позволяват по-продължителни срокове за арестуване без съд на заподозрени извършители на престъпления срещу териториалната цялост на държавата, организирана престъпност и тероризъм.

В следващите 3 години ще бъдат отстранявани от работа служители на въоръжените сили, полицията, жандармерията и публичните институции, за които е преценено, че са членове или са свързани с терористични организации, структури или групи, определяни от Съвета за национална сигурност към президента за извършители на действия срещу сигурността на държавата. Паспортите и разрешителните им за притежаване на оръжие ще бъдат анулирани, а МВР ще има право да прекратяlа действието на паспортите и на техните съпрузи/съпруги. Дори съдът след това да ги оневини, отстранените няма да бъдат връщани на работа, а ще бъдат събирани в специален регистър и назначавани в “изследователски центрове” към министерствата на отбраната и вътрешните работи.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) критикува проекта, като твърди, че по този начин се запазват мерките от периода след преврата вместо да бъдат отменени.

“Сега те внасят тези закони в парламента, за да направят извънредното положение постоянно”, заяви лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу.

На 15 юли Турция отбеляза втората годишнина от опита за преврат на 15 юли 2016 г.