Тръмп и Путин се срещната в Хелзинки

Двамата държавници обещаха да сложат ново начало на американско-руските отношения, които са достигнали една от най-ниските си точки – едно от предизборните обещания на Доналд Тръмп.

Тръмп обвини за напрежението между Вашингтон и Москва предишните администрации в Белия дом.

“Да се разбираш с Русия е нещо добро, не лошо.” – каза американският президент в началото на срещата с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли и нарече разговора “директен, открит и дълбоко продуктивен диалог”.

В отговор Путин каза: “Сега е време да говорим подробно за двустранните си отношения и различните проблемни области в света. Има много такива”.

Срещата в Хелзинки се проведе на четири очи. С държавните лидери бяха само техните преводачи. След близо два часа разговор се присъединиха и делегатите, отбелязва ТАСС.

Срещата се случва на фона на мащабно разследване на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. В петък, 13 юли, бяха повдигнати обвинения срещу 12 руснаци за тяхната вероятно роля в хакването на демократически политически фигури в месеците преди вота.

Американският президент е засегнал темата по време на разговорите с Путин. “Не е имало никакво тайно споразумение с Москва”, посочи Тръмп. На пресконференция след срещата той беше попитан дали вярва на собствените си разузнавателни агенции или на руския държавен глава, когато става въпрос за обвиненията в намеса на Москва в изборите. “Путин казва, че не е Русия. Не виждам никаква причина защо да бъде тя”, отговори президентът на САЩ.

Посочвайки, че Русия няма причина да се намесва, на практика опроверга разузнавателните агенции на САЩ, пише ВВС.

Остри критики дойдоха от политическите опоненти на Тръмп.

По-късно, в интервю за телевизия CNN, президентът каза, че смята руския си колега Владимир Путин лично отговорен за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г. На зададен му въпрос дали смята, че Путин носи лична отговорност за намесата, Тръмп отговори: “Точно както смятам себе си за отговорен за нещата, които стават в тази страна, така и той като лидер на своята страна, да, той е отговорен.”, предаде ТАСС.

“Дадох му да разбере, че ние няма да допуснем това, и то е точно така”, допълни Тръмп, разказвайки за разговора им в Хелзинки.

В същото време говорителката на Белия дом Сара Сандър също заяви на пресбрифинг, че Тръмп е предупредил руския лидер , че Русия не трябва да се намесва в американските избори. Тя добави, че САЩ полагат усилия да не допуснат руска намеса в междинните избори за Конгрес пред ноември.

Според нея президентът предполага, че Русия “отново ще вземе на прицел изборите в САЩ”.

От своя страна Путин призна, че е искал Тръмп да спечели американските президентски избори.

“Да, така е, защото той искаше да нормализира отношенията с Русия” – каза той и допълни: “Изпратете ни официална молба относно 12-те обвинени руснаци и тогава ще разпитаме тези хора, за които се смята, че имат отношение към някакво престъпление. Нашите органи на реда са в състояние да направят това”.

По време на пресконференция след срещата в Хелзинки Путин заяви: “Президентът Тръмп отново повдигна въпроса за така наречената руска намеса в изборния процес в Съединените щати и трябва да повторя това, което вече казах няколко пъти, включително и в личната среща с президента- “че руската държава никога не се намесва и няма да се намесва в американските вътрешни работи, включително и в избирателния процес”.

Преди срещата с Путин Тръмп ескалира напрежението, като обяви, че възприема ЕС като враг в търговията, а Путин – като конкурент. Същевременно западните дипломати коментираха, че разговорите с руския президент са “истински тест” за ангажиментите на Вашингтон към НАТО. НАТО, ЕС, Германия и Великобритания бяха подложени на критиките на президента на САЩ, както преди тях Канада и Г-7, на фона на търговска война.

В отговор германският външен министър Хайко Маас коментира: “Вече не можем напълно да разчитаме на Белия дом. За да поддържаме партньорството си със САЩ, трябва да го приспособим. Първата ясна последица би могла само да бъде нуждата да се сближим още повече в Европа.”

Срещата на върха в Хелзинки в понеделник с руския му колега, не доведе до никакви решения за множеството международни кризи: Сирия, Иран, Украйна.

“Не можем да си позволим мълчание между Москва и Вашингтон за Сирия, Украйна, контрола върху оръжията и намаляването на оръжията”, заяви Маас.