Македония получи покана за членство в НАТО

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че страната ще стане член на групата веднага, след като всички подробности по споразумението с Гърция за името бъдат уточнени в рамките на ООН.

Новината дойде от срещата на върха на НАТО, която се проведе на 11 и 12 юли в Брюксел.

В обща декларация на лидерите на страните членки на Алианса се подчертава, че НАТО остава ангажиран за изпълнение на политиката на отворени врати.

Присъединяването на Черна гора към НАТО през миналата година и днешната ни покана към Бивша югославска република Македония (БЮРМ) ясно показват този ангажимент, се казва в документа. В него се споменава и договорът за добросъседство между Македония и България.

Македония може да стане 30-тата членка на Алианса в средатана следващатагодина, ако всички останали процеси се развият както трябва, коментира в петък, 13 юли, коментира външният министър Никола Димитров в интервю за European Western Balkans, цитирано от в. „Нова Македония”.

В същото време Гърция подчертава, че не може да има членство в НАТО, докато Македония официално не промени името си.

„Те могат да получават покани и да се снимат, но няма да се присъединят към НАТО, докато използват името Македония, заяви военният министър на Гърция Панос Каменнос, цитиран от ТАСС.

По случай поканата на страната за членство в НАТО македонското правителство организира празненства на 14 юли, събота, в 15 града, съобщи „Макфакс“. „Нека с нашата музика си честитим, за това, че Македония се движи напред“, заяви македонския премиер Зоран Заев. Той изрази увереност, македонските граждани ще подкрепят това решение на референдума за името на страната.

Македонската опозиционна ВМРО-ДПМНЕ ще гласува в подкрепа на решението страната да започне преговори с НАТО за присъединяване към Алианса. От партията припомниха, че първата декларация за членство на Македония в НАТО е внесена именно от тях през 1993 година.

В отговор от СДСМ заявиха, че ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепят поканата за членство на Македония в Алианса, трябва да подкрепят и решението за името на страната.

Вкарването на Македония насила в НАТО само потвърждава, че политиката на “отворени врати” става самоцел и инструмент за придобиване на контрол над геополитическа територия, смятат руските власти.

Руското външно министерство заяви, че резултатите от срещата на високо равнище в Брюксел ще бъдат внимателно анализирани, отбелязва ТАСС.