Турция пое по пътя на президентска република

“Като президент, заклевам се в честта и почтеността си пред великата турска нация и историята й да работя с цялата си власт за закрила и възхваляване славата и честта на Република Турция”, каза  Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като президент на Турция пред парламента на 9 юли. С този акт страната официално премина от парламентарна към президентска форма на управление след проведения на 16 април 2017 г. референдум.

По-късно, на церемония в президентския дворец в столицата Анкара заяви: “Ще се старая да бъда достоен за доверието на 81-милионната нация, включително и тези турци, които не са гласували за мен. Днес ние поставяме начало на нова Турция. Аз се надявам, че президентската форма на управление ще допринесе за бъдещото развитие на страната.”

Сред гостите на събитието бе и българският президент Румен Радев. Турски медии съобщават, че той е единственият президент на държава от ЕС, който присъства на церемонията

“Моят стремеж е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека не забравяме, че в днешните реалности и особено в нашия регион, добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността“, заяви Радев.

В Турция бяха още президентите на Грузия, Македония, Молдова, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово, Венецуела, Пакистан, Киргизстан, редица африкански държави, както и емирът на Катар.

Гости на церемонията бяха също министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Нито един член на гръцкото правителство не присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Ердоган. САЩ също не изпратиха официална делегация.

Турският президент назначи за свой единствен заместник Фуат Октай, който беше съветник в канцеларията на премиера – пост, който бе премахнат с промените в конституцията. Това е първият вицепрезидент в историята на Турция. Докато страната бе парламентарна република, такъв пост не съществуваше.

Новото турско правителство, което бе представено от държавния глава на пресконференция в Анкара, включва 16 министри.

Зетят на Ердоган – Берат Албайрак, който досега бе министър на енергетиката е новият министър на финансите. Министерството на енергетиката и природните ресурси бе оглавено от Фатих Дьонмез, който до този момент бе ресорен първи заместник-министър. Хулуси Акар, досега началник на генералния щаб на турските въоръжени сили, е новият министър на отбраната. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу запази своя пост. Ердоган остави още министрите на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на правосъдието Абдюлхамит Гюл.

Министерството на труда, социалното обслужване и семейството се оглавява от Зехра Зюмрют Селджук, министерството на индустрията и технологиите – от Мустафа Варанк, министерството на търговията – Рухсар Пекджан.

Министерството на земеделието и горското стопанство ще бъде поето от Бекир Пакдемирли, министерството на транспорта и инфраструктурата – от Джахит Туран, министерството на здравеопазването – Фахретин Коджа, министерството на националното образование – Зия Селджук. Министерството на културата и туризма се оглавява от Мехмет Ерсой, министерството по въпросите на младежта и спорта – Мехмет Касапоглу, а на екологията и градоустройството – Мурат Курум.