Депутатите в новия турски парламент положиха клетва

Обща отговорност на всички депутати е да защитят честта на парламента, който е гарант за независимостта и демокрацията.

Това заяви в началото на заседанието на 7 юли Дурмуш Йълмаз, депутат от “Добра партия”, който временно изпълнява ролята на председател на парламента.

В турския парламент има общо 600 депутати от пет политически партии. Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган и Партията на националистическото действие, които формираха предизборна коалиция за президентските и парламентарни избори на 24 юни, разпологат общо с 344 депутати (295+49). Народнорепубликанската партия има 146 депутата, 67 са от прокюрдската Демократична партия на народите, 43 – от “Добра партия” , съобщиха турските медии.

Съюзът на управляващата Партия на справедливостта и развитието с Партията на националистическото действие ще продължи в новия парламент и след изборите, заяви Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Настоящият президент, който беше преизбран на изборите на 24 юни, ще положи клетва в понеделник, 9 юли. С това се поставя началото на нова система на управление, възлагаща на президентската институция широки правомощия. Очаква се тогава да бъде огласен и съставът на новия кабинет. По думите на президента той за първи път ще включва и фигури, които не принадлежат към никоя политическа партия.

В първата си реч пред парламентарната група на ПРС, след преизбирането му на президентския пост, Ердоган заяви, че са завършени първоначалните действия за прехода към президентска система на управление, включително промени, свързани с кабинета. “В понеделник първият президентски указ ще бъде издаден скоро след церемонията по полагане на клетва”, каза той.

“Ще ускорим държавните дела и ще ги направим по-ефективни, като слеем институции, които вършат сходна работа, и премахнем такива, които са станали неефективни”, каза още той.

Ердоган каза също, че ще обърне внимание на решаването на “структурните икономически проблеми” като високите лихви и инфлация и големия дефицит по текущата сметка.