Македонският парламент за втори път ратификцира договора с Гърция

ВМРО-ДПМНЕ поиска от висш прокурор да предяви обвинения в държавна измяна спрямо премиера, външния министър, председателя на парламента и всички депутати, гласували за ратифицирането.

С 69 гласа “за” и един въздържал се в парламента на Република Македония на 5 юли за втори път бе гласуван законът за ратификация на договора с Гърция за името на бившата югославска република, съобщи Макфакс. Въздържа се депутатът Ферид Мухич, който каза, че договорът с Гърция е абсолютен прецедент, а за демокрацията не е хубаво всички да бъдат единодушни.

В парламента не присъстваха депутатите от редиците на опозиционния ВМРО-ДПМНЕ, които напуснаха залата, преди да започне гласуването. Те определиха гласуването като “акт на капитулация” пред Гърция.

Министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров изтъкна, че договорът не застрашава идентичността и нацията. “Напротив, засилва нашата независимост, отваряйки вратите към НАТО и ЕС”, каза той.

Законът бе върнат обратно в парламента, след като държавният глава отказа да го подпише след предишното му гласуване миналия месец. По силата на македонската конституция Георге Иванов не може да блокира повече текста, одобрен за втори път. Той обаче обяви, че няма да подпише указа за новото име на страната и сега.

„Министър-председателят Зоран Заев с променливите си противоречиви и объркани възгледи продължава да манипулира и лъже не само македонската, но и гръцката и международната общност. Не трябва заради членството на Македония в ЕС и НАТО да се приема вредно споразумение, което ще има неизмерими последствия за македонската държава и народ. Македонският президент не приема споразумението, което е в ущърб на македонската национална идентичност и е в ущърб на интересите на Република Македония”, се казва в изявлението на Георге Иванов.

По-рано премиерът Зоран Заев изрази увереност, че референдумът за договора за името Република Северна Македония ще бъде успешен и след това всички политици – и във властта и от опозицията, както и президентът, ще трябва да се вслушат в гласа на гражданите. По думите му, референдумът вероятно ще се състои в края на септември.

Председателят на парламента на Македония Талат Джафери поясни, че се обсъждат няколко варианта как да се постъпи, за да не бъде позволено на Иванов да надхвърля правомощията си. Един от вариантите, които Джафери посочи, е двата закона – за езиците и за ратификацията на договора за името, да бъдат отпечатани в „Държавен вестник” без подписа на Иванов.

“Никой не е над конституцията и законите. Никой няма право да лиши Македония от нейното бъдеще”, заяви Костадин Костадинов, депутат от управляващия СДСМ.