Премиерът и президентът се разминаха в позициите си относно резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС

Пред евродепутатите в Страсбург във вторник, 3 юли, Бойко Борисов отбеляза като най-голям успех европейската перспектива на Западните Балкани.

„Мисля, че нашите усилия имаха резултат. Срещата на върха в София на 17 май помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името… Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение кога и как ще започна преговори за присъединяване на Република Македония, както и на Албания. И разбира се, оставям го последно, но то даде старта – споразумението за добросъседство между България и Македония.” – каза българският министър-председател в изказването си, ден след като Австрия прие ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Бойко Борисов определи като огромен успех и Срещата у нас ЕС – Турция.

В същия ден президентът Румен Радев коментира българското европредседателство на конференция, посветена на темата. Той посочи, че правителството е насочило вниманието си основно към външнополитически теми, но е загърбило важни взривоопасни проблеми в страната, а управляващите са използвали председателството за политически ПР.

Радев е съгласен, че Западните Балкани са важен приоритет, но смята, че проблемът с миграцията е откроил дълбоки разломи, поставил е на изпитание ценностите и бъдещето на съюза.

Според президента страната ни не участва активно и в дебата за европейска сигурност и отбрана. „България в това отношение сама стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на запад от Западните Балкани”, каза той.

Румен Радев отчете като пропуск и че Дунавската стратегия не намери подобаващо място в дневния ред на българското председателство.

На форума присъства и външният министър Екатерина Захариева, която защити позицията на правителството и подчерта, че най-големият успех на председателството е, че темата за Западните Балкани се е превърнала в общ европейски приоритет.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни и Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, определиха българското европредседателство като изключително успешно. Отлична оценка получихме и от страна представителите на парламентарните групи в Европарламента.

Стандартните за всяко европредседателство комплименти не трябва да ни заблуждават, каза Румен Радев. Според него състоянието на съюза е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки.

Президентът призова управляващите по-бързо да се освободят от еуфорията и възможно най-бързо, телом и духом, да се върнат в суровата българска действителност.

Изначално, очакванията към българското председателство не бяха твърде високи, затова и оценката, сега след него, е по-скоро положителна. Това се дължи на много усилия на цялата администрация, от множество доброволци, разбира се, от правителството, но трябва да признаем също, че редица важни теми като Социална Европа, Черноморски регион и Дунавската стратегия не бяха разгърнати и също така темата за Шенген и членството на България в ИЕРЕМ 2 като първа стъпка към Еврозоната – няма резултати за сега, коментира и председателят на Партия на европейските социалисти Сергей Станишев.

В изказването си в Страсбург Бойко Борисов заяви, че страната ни ще продължи да работи все така активно за членство в Шенген и Еврозоната.