Австрия прие ротационното председателство на Съвета на ЕС

Това е трето ротационно председателство за Австрия. Тя е избрала за него девиза: “Една Европа, която защитава”.

Австрия иска да изгражда мостове и да работим за силен Европейски съюз, и затова работим активно с европейските институции, каза австрийският канцлер Себастиан Курц по време на церемонията по предаване на председателството на Съвета на ЕС от България на Австрия в курорта Шладминг, в събота, 30 юни.

Курц благодари на българския премиер Бойко Борисов и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за сътрудничеството.

Нашето лого беше “Съединението прави силата”, на Австрия е “Европа, която защитава”, а ние можем да се защитаваме само когато сме единни, каза премиерът Бойко Борисов

Доналд Туск посочи, че логото, което Австрия е избрала, е много подходящо, за да се защитава територията и границите на Съюза. Австрия винаги е била в сърцето на Европа, не само икономически, но и политически. Европа очаква от нас решимост в нашите действия да възстановим усещането за сигурност и ред, добави Туск.

По-рано той посочи, че България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател на Съвета на ЕС и определи работата на нашата страна като забележителна. Най-голямото политическо постижение на председателството, според него, е срещата в София на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани, която определи като историческа.

Софийската среща бе страхотна, българите промениха духа в Западните Балкани… Европейската комисия е изключително благодарна за ефективната работа на българското председателство, каза и председателят на комисията Жан-Клод Юнкер.

Австрийското председателство продължава линията на българското като акцентира върху три основни приоритета – сигурност и борба с нелегалната миграция, конкурентоспособност чрез дигитализация и перспектива за страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа.