Лидерите на 28-те страни от ЕС се споразумяха за миграцията

“Това, което постигнахме заедно тук, вероятно е повече, отколкото очаквах”, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от световните агенции.

“Що се отнася до нашата сделка за миграцията, е твърде рано да говорим за успех”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Reuters. Според Туск прилагането на споразумението за миграцията ще бъде трудно.

След двустранни разговори с лидерите на двете страни по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 29 юни, германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Гърция и Испания са изразили готовност да им бъдат връщани регистрирани при тях мигранти, пристигащи в Германия, посочва ТАСС. Испания е третата по големина дестинация за мигранти в Европейския съюз след Италия и Гърция.

Българският министър-председател Бойко Борисов коментира, че ако Италия, Испания и Франция бяха предприели мерките, приложени по границата на нашата страна, днес темата за миграцията нямаше да присъства в дневния ред на ЕС. По думите му, темата е политическа.

Страните от ЕС искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба /Фронтекс/ и да заделят втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците. Испанският премиер Педро Санчес заяви, че ще бъдат отпуснати повече средства за справяне с миграцията.

Германия е готова да изпрати допълнителни полицаи, в частност в България, като част от мерките за охрана на външните граници на Европейския съюз, предаде ТАСС, като се позова на писмо на канцлерката Ангела Меркел до ръководителите на партиите от управляващата коалиция – Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – и техните парламентарни групи.

“Ще укрепим силите на Фронтекс, разположени в Гърция на границата с Македония и Албания”, се казва в писмото.

В него се посочва, че Меркел е постигнала споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти, опитващи се да влязат в Германия. Кандидатите за убежище, идващи в Германия, които първо са били регистрирани в друга страна членка на ЕС, трябва да бъдат отведени в по-големи “центрове за събиране”, където техните случаи ще бъдат разгледани.

Канцлерката иска тези мерки, насочени към намаляване на броя на пристигащите в Европа мигранти, да бъдат осъществени до края на август.

“Германия не се е обърнала към нас и в момента не бих ратифицирал подобно споразумение”, заяви чешкият министър-председател Андрей Бабиш.

“Ние не планираме преговори. Няма причина да преговаряме. Решително отхвърляме това”, каза Бабиш в изявление, разпространено от правителството му.

Унгария също опроверга, че е сред 14-те страни, изразили готовност за сключване на споразумение за връщане на кандидати за убежище, според разпространен документ на германското правителство.