Хюгаво лято

Спомняте ли си думите на Зорба: „Чаша вино, един кестен, едно нищо и никакво мангале, шумът на морето, нищо друго. Нужно е само, за да почувстваш, че всички тези неща са щастието, едно просто и скромно сърце.”?

А изпитвали ли сте това пълно щастие от малките неща в ежедневието: чаша кафе с шоколад и прегръдка сутрин, почивка с хубава книга на плажа, безцелна разходка в прохладна вечер, вдъхновяващ разговор с приятел…?

А знаете ли, че всичко това си има едно странно название – хюга?

Вероятно някои от вас са чели това-онова за датската концепция за щастие. Хюга няма превод. Но със сигурност всеки по някакъв свой начин я притежава и изразява. Защото хюга обхваща всички неща, които се усещат уютни, удобни и възстановителни за душата, независимо дали си сам, сред любимите си хора, сред колеги или непознати.

Какво е хюга ни разказва Ани Хира – бизнес консултант човешко развитие

Лично за мен хюга е умението да създаваш, живееш, общуваш в среда на уют и доверие, така че да се чувстваш уверен, спокоен и себе си в пълнота. Хюга няма директен превод, защото това е усещане, което може да бъде създадено от себе си за себе си и от теб за другите. Няма правила и норми, а свобода и избор – това прави приложенията на хюга в ежедневието неизчерпаеми. Изборът за мен и вдъхновението от хюга е с фокус развитие потенциала на човешките взаимоотношения и създаване на атмосфера на работното място, основана на принципите и ценностите, в които вярвам и които се доближават до тези, свързани с хюга. Затова вярвам, че Human2Human дизайн на общуването е моделът, който ще изгради успешните човешки взаимоотношения.

Как хюга действа в личното и в общественото пространство, в личните и социалните отношения?

Когато се създаде тази атмосфера на свободно изразяване, уважение, споделяне, през доверието между хората, тогава нивото на удовлетвореност се повишава и хората се чувстват пълноценни, тъй като са част от среда, в която те са активни участници. Това прави така, че нивата на общуване се подобряват, работата им придобива повече смисъл и „съжителстват“ в една приятелска и спокойна атмосфера на работното място. А всички знаем, че прекарвайки толкова време на работа, това се отразява и на личния ни живот, но когато ходим с радост и удоволствие, това допринася и за по-добра атмосфера и разбиране от близките.

Защо хюга, зад която се крият най-обикновените и прости неща, се превръща в едва ли не нова наука за щастие? Да не би да забравихме да се радваме на малките неща?

Считам, че всеки човек иска да бъде щастлив, като е много трудно да се даде точна дефиниция за това определение, тъй като нуждите и желанията на всеки са различни. Действително съвременното ежедневие е твърде забързано, непредвидимо, изискващо и стресиращо, и това налага създаването и приложението на нови начини за „бърза почивка“.

Факт е, че човек е по-щастлив не толкова от нещата, които притежава, а от хората, с които общува. Има редица примери за хора, които са добре платени, но неудовлетворени, и други, които са ниско платени, но не биха сменили работата си, заради работната среда, която ги вдъхновява и кара да се чувстват нужни и оценени. В този смисъл най-обикновените и прости неща се оказват най-скъпите, защото не си даваме време, в което да им се насладим, да ги споделим и да им обърнем внимание.

Умението да ценим и да сме осъзнати по отношение на малките ритуали в ежедневието със сигурност допринася за това да се забавяме и слагаме на пауза от време на време нещата, които ни заливат, за да може да отсеем кое е наистина важно за нас и какво можем да направим, така че с малко усилие или малка промяна, да внесем голяма разлика в ежедневието и общуването си. За да дам пример, това са малки ритуали като пиенето с приятел на кафе в почивката, споделянето на информация, свързана с нещата, които ни вълнуват извън работните теми, написването на бележка за изразяване на благодарност или просто усмивка за някой, който ни е важен са само малка част от нещата, които можем да приложим в ежедневието си. За тези неща не са нужни пари, а добро намерение и желание да го инициираш.

Как да прекараме едно „хюгаво” лято и в края на септември да не се депресираме, че то свършва?

Като се научим да му се наслаждаваме и бъдем по-благодарни за това, което ни се случва, за хората, които са до нас и живеем „тук и сега“.

Всеки сам избира как да създаде хюга за себе си, а когато лятото свърши, това е чудесна възможност да започнем планиране за коледните празници, например, вместо да се вайкаме, че се връщаме на работа. Всъщност не работата ни уморява, а отношението към нея и ако има ситуцаии, които ни притесняват, то тогава е нужно да погледнем по-фокусирано какво ни тревожи и какво можем ние да направим, което зависи от нас, така че да не се тревожим излишно.

За мен, и така планирам своето хюгаво лято, е на плажа с книжка и коктейл под чадъра, с децата и техни приятели, както и разходки на залез и изгрев сред природата, а вечер – споделена чаша вино с приятели.

С това пожелавам на всички повече хюгави моменти и да намират онези неща в ежедневието, които го осмислят, усмихват и правят деня по-хубав.

Повече за хюга може да разберете на страницата във Facebook ХЮГА БГ и на hugah.bg