Меркел и Макрон договориха план за подсилване на еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон договориха принципната рамка за създаване на общ бюджет на 19-те страни членки на еврозоната.

На двустранна среща в замъка Месеберг край Берлин лидерите също така успяха да договорят и засилване на Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

Съобщението бе публикувано на сайтовете на двамата лидери.

“Това е важна стъпка, върху която Европа ще работи известно време”, коментира Меркел след края на четиричасовата си среща с Макрон, цитирана от Bloomberg.

От своя страна френският президент обясни, че до края на годината министрите ще договорят детайлите, включително как да се попълва този бюджет – от национални източници или от общ за еврозоната данък.

Следва двете страни да прокарат общото си решение и пред останалите страни с право на глас до 2021 г., когато общият бюджет трябва да влезе в сила и започне следващият седемгодишен период на Многогодишната финансова рамка на ЕС.

По думите на Меркел бюджетът ще се използва за подсилване на икономическата конвергенция в еврозоната.

Президентът и канцлерът също така се съгласиха да си сътрудничат по въпросите, свързани с миграционната реформа, отбраната и данъчната конвергенция.