Тръмп обяви създаването на космически военни сили

“Съдбата ни извън Земята е не само въпрос на национална идентичност, а и на национална сигурност”, аргументира се американският президент пред участниците в срещата на Националния космически съвет в Белия дом.

“Не е достатъчно просто да имаме американско присъствие в космоса, трябва да имаме американско превъзходство в космоса”, каза Тръмп при обявяването на шестия вид въоръжени сили, цитиран от Reuters.

Тръмп вече каза, че е склонен да се създаде този шести вид сили наред със сухопътните, военновъздушните, военноморските, морската пехота и бреговата охрана.

Конгресът, в който от години има полемика между привържениците на обособяването на отделни сили, равностойни на останалите, и онези, които смятат за по-функционално космосът да остане под разпореждане на военновъздушните сили, ще трябва да приеме съответния закон.

За Пентагона тази стъпка би могла да означава перспектива за дофинансиране на съществуващи и развитие на нови военни проекти, а за международната общност – нова заплаха, която може да доведе до конкурентно състезание в областта на въоръжаването в космоса, коментира ТАСС.

В речта си президентът на САЩ Доналд Тръмп каза още, че правителството би искало да изпрати отново американски астронавти на и е склонно да работи с разрастващата се частна космическа индустрия.

Президентът също обяви, че ще подпише директива за създаване на рамка за “управление на космическия трафик” за справяне с претовареността в околоземната орбита, тъй като според него сегашните регулации са остарели.