Атина и Скопие подписаха историческо споразумение за името на Македония

Със слагането на подписите си под името Република Северна Македония, двете страни официално сложиха край на многогодишния спор за името на бившата югославска република, коментират световните агенции.

Документа “Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните” подписаха външните министри Никос Кодзияс и Никола Димитров, заедно с посредника от страна на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц.

Договорът остава да бъде ратифициран от гръцкия парламент и чрез референдум в Македония, който вероятно ще се проведе през месец септември.

Подписването на договора е ключово за европейското бъдеще на Македония. Очаква се след решаването на спора за името, Скопие да получи дългоочакваната покана за започване на преговори за членство в ЕС и НАТО.

Възможно е поканата за преговори за присъединяване към ЕС да стане факт по време на срещата на върха на лидерите на държавите членски на ЕС, която ще се проведе на 29 юни. Очаква се поканата за членство в НАТО да пристигне в Скопие на 11 юли.

Церемонията по подписването на споразумението се проведе в гръцкото село Псарадес, намиращо се в района на Преспа, от страната на Гърция. Събитието продължи в Отешево, Македония с официален обяд.

На историческото събитие присъстваха премиерите на Гърция и Македония – Алексис Ципрас и Зоран Заев, които водеха преговори за новото име на БЮРМ, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика за сигурност Федерика Могериним, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, както и заместник генералният секретар на ООН Розмари ди Карло. В делегацията на Македония са и министрите на отбраната, вътрешните работи и европейските въпроси.

“Избрахме решение, което обединява”, каза премиерът на Македония Зоран
Заев. “С подписването на окончателното споразумение за решаването на проблема с името и за стратегическо партньорство между нашите две страни ние поместваме планини. Показахме, че това е възможно в момент, когато мнозина се съмняваха. Днес спорът приключва. Ние слагаме край на многогодишните различния и повдигнахме стената, която правеше приятелските отношения между народите ни трудни”, заяви Заев.

От своя страна премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че е оптимист. “Празнуваме заедно раждането на ново бъдеще!” – каза той и допълни:

“Ще срещнем огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона”.

Подписването на договора преминава под засилено полицейско присъствие заради блокада от страна на опозицията в Гърция. Срещу протестиращите на брега на Преспанското езеро гръцки граждани беше използван сълзотворен газ.

По-рано опозиционната партия в Гърция “Нова демокрация” внесе вот на недоверие към правителството на Ципрас. Вотът се проведе в събота, 16 юни, и беше неуспешен, правителството на премиера Ципрас оцеля. 153 депутати в гръцкия парламент отхвърлиха исканата от опозицията оставка на кабинета Ципрас, а 127 народни представители подкрепиха искането.

Опозицията в Македония също реагира негативно на споразумението. В Битоля се очакват протести, организирани от ВМРО-ДПМНЕ.

Президентът на страната Георге Иванов също се обяви против взетото решение и отказа да се подпише под сделката като обясни, че позицията му е лична. Отказът на Иванов стана причина българският премиер Бойко Борисов и външният министър Захариева да откажат среща с президента на Македония, който беше на визита у нас на 14 юни, четвъртък.

България подкрепя напълно Гърция и Македония за решаването на 27-годишния конфликт и подписването на историческото споразумение за новото име на БЮРМ, заяви министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, която вчера беше на визита в Македония и разговаря с македонския си колега Никола Димитров.