Алексис Ципрас и Зоран Заев постигнаха споразумение за името на Македония

Премиерите на Гърция и Македония се обединиха около името Република Северна Македония. Официално го обявиха на 12 юни.

Опозицията и в двете страни обаче се обяви против, а македонският президент заяви, че няма да подпише договора, ако той бъде ратифициран от парламента.

Протестиращи се събраха на площад “Синтагма” пред гръцкия парламент в Атина днес в подкрепа на гръцкия характер на Македония, съобщава “Вима”. Протестът се провежда едновременно с дебатите в парламента по вота на недоверие срещу правителството на Ципрас заради споразумението със Скопие за името на Македония. Изслушването по въпроса се очаква да приключи до полунощ.

Предложението за вота на недоверие беше внесено от председателя на основната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис.

„Договорът Ципрас – Заев е лоша сделка. Приемането на македонския език и идентичност е неприемливо национално предателство.“, заяви в четвъртък Мицотакис.

Многохиляден протест срещу преговорите за смяна на името на Македония заля улиците на Скопие още на 3 юни. Събралите се поискаха и предсрочни избори заради състоянието на икономиката. Партията ВМРО-ДПНЕ, която управляваше от 2006 до 2017 г., организира голямата антиправителствена демонстрация против едногодишното управление на лявото правителство и поиска свикването на предсрочни избори през март или април догодина.

Гърция и Македония ще подпишат споразумение за промяна на името на бившата югославска република на 17 юни, неделя, в района на Преспанското езеро, съобщиха близки до процеса източници, цитирани от Reuters. Според информация на гръцкия вестник “Катимерини” събитието ще се случи от македонската страна на Преспанското езеро, разделено между Македония, Гърция и Албания.

След посписването Скопие ще трябва да премахне от конституцията си текстът, който постановява защита на македонското малцинство зад граница. Договорът предвижда Македония да проведе референдум за името, който в случай на провал ще доведе до предсрочни избори.

Споразумението трябва да бъде одобрено и от депутатите и избирателите на Македония.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас изрази надежда, че македонските граждани ще гласуват положително на референдума за името Република Северна Македония, договорено между Атина и Гърция, и оцени споразумението за името като добро, уравновесено и изгодно за двете страни, предаде агенция МИА.

Самият Алексис Ципрас заяви, че никога няма да признае македонската нация, и ще използва термина „славяномакедонци“. Той обаче добави, че не може да забрани на съседите да се самоопределят както искат.

Постигането на споразумение между двете страни бе подкрепено от както от САЩ и Русия, така и от страните в региона.