Двама пилоти загинаха при катастрофата с Ми-17

Командирът на екипажа – капитан Пламен Пантилеев, и помощник-пилотът – капитан Стоян Неделчев, са изпълнявали тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17.

Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов, е ранен, съобщиха от Министерствто на отбраната.

Инцидентът стана край Летище Пловдив в понеделник вечерта, 11 юни, близо до зоната за гражданска авиация.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който посети авиобаза Крумово, обясни, че преди инцидента хеликоптерът с е направил три полета с други екипажи. При четвъртия полет е паднал буквално за секунда, дори пилотите не са могли да информират по радиото.

Според него две са основните версии – повреда в опашния винт или грешка макар да бе категоричен, че пилотите са били опитни. По случая се води разследване.

Случилото се стана повод опозицията да поиска вот на недоверие към правителството.

Пед bTV Каракачаноов коментира, че голяма част от бойната ни техника се нуждае от ремонт. „Има парадокс – техника, собственост на военното министерство, не може да се ремонтира в завод на ведомството без обществена поръчка. Тази поръчка може да бъде обжалвана от всяка фирма. В края на 2017 г. украинска фирма спря изпълнението на договора за ремонт на МиГ-овете и загубихме парите, определени за тях”, каза той. Друга поръчка за ремонт на стойност 3,7 млн. е забавена от фирмата.

Военният министър каза още, че от 245 пилоти по щат много малко от тях летят. „Техника има, но тя не е отремонтирана. Нещата са правени на парче. От 5 Ми-17 не лети нито един. От Ми-24 лети един, от Кугърите – 4 от БЕЛ – 3 летят и 3 не летят. За вертолетите БЕЛ – 1 млн. лева е цената на ремонта”.

„Отдавна готвим промени. Ще предложа промени в ЗОП – не е нормално фирма, произвеждаща банички или продаваща бикини да обжалва ремонт на военна техника”, каза Каракачанов.

Последният сериозен инцидент с военен хеликоптер стана през юни миналата година, когато при учение се стигна до катастрофа, в която пилотът загина, а двама членове на екипажа бяха ранени.