Доналд Тръмп и Ким Чен Ун с историческа среща в Сингапур

Срещата в 4 часа българско време започна с ръкостискане и протоколни снимки и продължи с разговор “на четири очи”.

Американският президент коментира, че в провел една “много добра среща” и каза, че ще създаде лична връзка между двамата. Тръмп и Ким “ще се срещнат отново… много пъти”, каза той и допълни, че ще покани Ким да посети Белия дом.

„Имахме страхотен ден и научихме много за нас и за нашите страни. Научих, че е много талантлив човек. Научих също, че много обича страната си“, каза Тръмп.

Ким, от своя страна, изрази благодарността си към американския лидер за това, че направил срещата на върха възможна, и заяви, че иска да острави “миналото назад”.

„Светът ще види огромна промяна в резултат на разговорите“, каза той.

След разговорите между президента на САЩ севернокорейския лидер двете страни обещаха да работят за денкуклеаризация на Корейския полуостров и да започнат преговори на високо равнище възможно най-скоро, в които да бъдат решени въпроси, като например темпото на денуклеаризация на КНДР и процеса на проверка, които трябва да започнат още през следващия месец.

Според Тръмп това слага началото на дипломатически процес, който има за цел да сложи край на повече от 60 години враждебност между Вашингтон и Пхенян.

Според подписания документ, президентът на САЩ поема ангажимент да предостави гаранци за сигурност на КНДР, а севернокорейският лидер потвърждава ангажимента си за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров. Вашингтон и Пхенян се ангажират да установят нови отношения в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие,  информираха световните агенции.