Австрия затвори седем джамии и изгони десетки имами

Австрийският канцлер обясни резкия ход с желанието на правителството, в което участват и крайнодесни политици, да се справи с “политическия ислям”.

“Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна”, заяви Себастиан Круц в петък, 8 май.

“Страхувам се, че стъпките, предприети от австрийския премиер, ще донесат света на кръстоносен поход”, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на вечеря ифтар, организирана в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

Държавният глава на Турция обеща да предприеме ответни действия. “Мислите ли, че няма да реагираме, ако направите такова нещо”, каза Ердоган.

Круц съобщи, че разследването на няколко джамии и асоциации, проведено от Министерството на вътрешните работи и Службата по вероизповедания, е приключило и че дейността на седем джамии е забранена – една от тях принадлежи на ATIB – ислямска организация в Австрия, за която се смята, че е финансирана и контролирана от Турция. Австрийският канцлер добави, че имамите ще бъдат депортирани въз основа на чуждестранно финансиране.

Държавният глава на Турция заяви на предизборен митинг в Анкара, че този ход на Австрия ще доведе до “война между кръста и полумесеца”, пише германският национален ежедневник Die Welt.

Турското външно министерство излезе с официално изявление, в което осъжда австрийските политици и особено канцлера Круц и нарече действията им “расистки” и “недемократични”, напомняйки забраните, които наложиха за провеждането на агитация на тяхна територия за референдума в Турция и за предстоящите президентски и парламентарни избори, допълва Hürriyet Daily News.