Доналд Тръмп призова Русия да се върне в Г-7

Седмица преди срещата на Г-7, на 1 юни, САЩ въведоха мита за внос на стомана (25%) и алуминий (10%) от Европейския съюз, Канада и Мексико.

Доналд Тръмп заяви, че не се плаши от търговска война със съюзниците си.

“Вероятно Тръмп не го е грижа за изолацията, но ние като Г-6 представляваме реална сила”, каза в отговор френският президент Еманюел Макрон, цитиран от AFP.

Първия ден от срещата на Г-7 двамата президенти са имали кратка среща

“Виждам много спекулации за формата Г-7, говорят за Г-6+1 и за минус едно. Но седмицата е щастливо число, най-малкото в нашата култура”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск в коментар на изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС. Според него форматът Г-7 трябва да остане непроменен, без връщане в него на Русия.

Американският президент бе категоричен, че Русия трябва да участва в срещата на групата на развитите страни, която започна в петък, 8 юни, в канадския курортен град Ла Малбеуе.

“Русия трябва да бъде на масата за преговори” – каза Тръмп преди началото на срещата на групата, предаде ТАСС.

Русия беше изключена от обединението с Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония след присединяването на Крим през 2014 година.

Тръмп получи подкрепата само на новия италиански премиер Джузепе Конте. В Twitter той написа, че да се върне Русия в Г-8 е “за благото на всички.”

Германският канцлер Ангела Меркел заяви по-рано във Бундестага, че присъединяването на Русия към “седемте” все още не е възможно.

Великобритания смята, че Русия трябва да промени подхода си преди да може да започнат каквито и да било разговори за връщането й в групата Г-7.

Канада, както и преди, е категорично против и подчерта, че въпросът не е включен в дневния ред.

В същото време обаче, политически експерт от университета в Торонто коментира пред ТАСС, че Русия може да се присъедини към Г-7 в рамките на няколко години. “Надяваме се, че лидерите ще могат да преговарят да изработят обща позиция за това как ще общуват с Русия, тъй като Руската федерация е важен икономически съюзник и партньор за Европа… И в бъдеще, може би след няколко години, ние отново виждам Русия на срещата на върха, която ще се проведе вече във формата на Г-8.” – каза Мария Зеленова, цитирана от ТАСС.
мериканският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че Русия би трябвало да участва в срещите на върха лидерите на т.нар. Голяма седморка на икономически най-развитите държави. Преди няколко дни Москва заяви, че този формат за нея е изчерпан.

В отговор на призива на президента на САЩ и коментарите на останалите лидери от Г-7 говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че “Русия се концентрира върху други формати, а не върху Г-7”., предаде ТАСС.

Първият зам.-председател на комисията по международни въпроси в горната камара на руския парламент Владимир Джабаров повтори, че няма смисъл Русия да опитва да се връща в групата. Той коментира, че “Тръмп се доказа като много непредвидим президент и невинаги думите му съответстват на последващи стъпки. Възможно е просто да е искал да се накара на партньорите си Канада, Великобритания, Франция”.

Джабаров припомня, че на президента Владимир Путин по-интересни от възраждането на Г-8 са форматите Г-20, Шанхайската организация за сигурност, БРИКС.