Изборите за турски президент и парламент започват на 7 юни

Общо 3 049 065 турски емигранти ще гласуват за президент и парламент в 60 чужди държави, съобщава Анадолската агенция. Бюлетините ще бъдат транспортирани до Анкара с Turkish Airlines и съхранени до гласуването в страната на 24 юни.

Към списъка от 57 страни от референдума миналата сега са добавени Малта, Сърбия и Молдова.

Според избирателния календар гласуването ще започне на 7 юни и на 19 юни и ще се проведе от 9 до 21 часа местното време през делничните дни и уикендите в чуждите мисии. Ако има втори тур за президентските избори, гласуването ще се проведе на 30 юни и 4 юли.

Турските избиратели в България ще гласуват на 16 – 18 юни.

Шестима кандидати се състезават в президентската надпревара в Турция на 24 юни. Осем политически партии участват в парламентарния вот.

Нито един от кандидатите за президент няма да успее да събере достатъчно гласове на първия тур ще има балотаж, показва проучването на социологическата агенция “Консенсус”, огласено на 4 юни. Агенцията прогнозира с точност резултата на миналогодишния референдум в Турция.

Според данните от проучването, проведено в периода 1-28 май в 42 области на страната сред 2000 гласоподаватели, на президентския вот, на първия тур, настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган ще получи 47,9 процента , 26,8 на сто е резултатът за кандидата на основната опозиционна НРП Мухаррем Индже, 14,8 на сто за Мерал Акшенер, 9,7 на сто за кандидата на кюрдите Селяхаттин Демирташ, който е в затвора, 0,7 на сто за Темел Карамоллаоглу и 0,1 за Догу Перинчек.

Въз основа на тези данни агенцията прогнозира, че изборът за президент ще се реши на балотаж, който се предвижда да бъде на 8 юли.

Според резултатите от проучването за парламентарния вот Републиканската коалиция (управляващата Партия на справедливостта и развитието – ПСР на Ердоган и националистическата Партия на националистическото действие – ПНД) печелят общо 50,4 на сто, от които 43,8 на сто за ПСР и 7,4 на сто за ПНД.

Националната коалиция би взела 39,7 процента от гласовете – 27,4 на сто за Народнорепубликанската партия (НРП) и 11,2 на сто за Добра партия на Мерал Акшенер, а прокюрдската Демократическа партия на народите (ДПН) остава с 9,7 пункта, тоест под изборния праг от 10 на сто.

Междувременно съдът отхвърли искането за освобождаването на кандидат за президент на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ, който е обект на съдебно разследване заради “нарушаване на обществения ред” и “подстрекаване към насилие” и води предизборната си кампания от затвора в Одрин, пише Cumhuriyet. Демирташ направи обръщение към избирателите в позволения му 10-минутен разговор със съпругата му, посочва Hürriyet Daily News.

В разгара на предизборната кампания лидерът на опозиционната Републиканска народна партия (КНП) Кемал Кълъчдароглу обвини правителството в незаконно подслушване – обвинение, което турското министерство на вътрешните работи отхвърли на 6 юни, пише още Hürriyet Daily News.