Демократите спечелиха парламентарните изборите в Словения

Тъй като нито една от политическите сили не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство, предстои словенските политици да преговарят за коалиция.

Дясноцентристката Словенска демократическа партия (СДП) на бившия министър-председател Янез Янша получава 25 процента от гласовете на изборите в неделя, 3 юни, съобщи ТАСС, позовавайки се на данни на Държавната избирателна комисия на страната след обработването на 99,89% от бюлетините. На второ място е левоцентриската “Листа на Марян Шарец” с 12,7 процента от гласовете, следвана от Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център с 9,7 на сто.

Активността на избирателите е почти 52 на сто – приблизително колкото и на предишните избори преди четири години.

Президентът Борут Пахор очаква сложни преговори за коалиция, които може да продължат няколко месеца.

Лидерите лидери, с изключение на националистите, обявиха, че няма да влязат в коалиция със СДП, докато тя се ръководи от Янша.

Янша е бил два пъти министър-председател – от 2004 до 2008 г. и от 2012 до 2103 г. Той бе опетнен от най-големия корупционен скандал в Словения и бе в затвора през 2014 г.

Самият Янша призна, че всички преходни преговори ще бъдат трудни, допълва Reuters.

“Вероятно ще трябва да изчакаме известно време преди сериозните разговори за ново правителство да станат възможни”, каза Янша след като гласува. По-късно, при обяваването на предварителните резултати, той добави, че че СДП е готова за коалиционни разговори с всички други парламентарни партии. “Ние сме отворени за сътрудничество, Словения е изправена пред времена, които се нуждаят от сътрудничество”, каза той.

Готовност за съставяне на правителство изрази и лидерът на втората в изборите партия Мариан Чапек. Пред репортери Чапек заяви, че очаква да получи възможност да състави правителство, тъй като повечето партии са казали преди изборите, че няма вероятност да се присъединят към коалиция, ръководена от СДП.

До предсрочния вот се стигна след като лявоцентристкият премиер Миро Церар подаде оставка през март.