Джузепе Конте все пак оглави новото италианско коалиционно правителство

На среща с президента на Италия Серджо Матарела на 31 май Конте прие дадения му от държавния глава мандат да състави правителство и веднага представи и състава на новия кабинет. Церемонията по полагане на клетва се проведе на 1 юни, предаде ТАСС.

При първия си опит да състави правителство дни по-рано Конте не успя, защото президентът отхвърли кандидатурата на предложения министър на икономиката Паоло Савона, известен с евроскептичните си възгледи и като противник на еврото. Ключовият пост сега ще се поеме професорът по икономика Джовани Триа.

Лидерите на двете формации от коалицията Движение 5 звезди и Лига ще бъдат и заместник-премиери на Конте и в същото време Луиджи ди Майо ще бъде министър на труда и социалната политика, а Матео Салвини ще бъде вътрешен министър.

В новия кабинет бившият министър по въпросите на ЕС Енцо Моаверо-Миланези ще оглави външното министерство. Паоло Савона е назначен за министър по европейските въпроси. Министър на отбраната ще бъде Елизабета Трента, експерт по въпросите на сигурността и отбраната в горещи точки като Ирак, Ливан и Либия.

Алберто Бонисоли ще бъде министър на културното наследство, културата и туризма. Джулия Бонджорно, известна адвокатка, застава начело на министерството на държавната администрация. Младият юрист Алфонсо Бонафеде ще бъде министър на правосъдието. Министър на транспорта ще е Данило Тонинели. Министърка на здравеопазването ще бъде Джулия Грило. Джан Марко Чентинайо ще е министър на селското стопанство, а околната среда е поверена на Серджо Коста. Министър на регионалните въпроси ще е Ерика Стефани.

В новото правителство ще има и две нови министерства – по въпросите на Южна Италия, което ще оглави Барбара Леци, и по въпросите на семействата и хората с ограничени възможности, което ще оглави Лоренцо Фонтана.

Новото правителство от общо 18 министерства ще осъществява одобрената от коалиционните партньори програма, в която са посочени 30 приоритетни задачи. След полагане на клетва първият голям ангажимент на премиера Конте ще бъде участие в срещата на върха на Г-7 в Канада на 7 и 8 юни.