Путин посрещна Борисов в Кремъл

Снимка: ТАСС

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов бе на официално посещение в Руската федерация на 30 май, броени дни след срещата на Владимир Путин с българския държавен глава Румен Радев в Сочи.

Държавните мъже са обсъдили засилването на двустранните отношения в сферите на туризма, икономиката, енергетиката, образованието и културата, съобщават руските и българските медии.

Руската федерация и България проявяват интерес към развитието на проекта “Турски поток” към България, но не бяха постигнати конкретни споразумения по време на преговорите между президента Владимир Путин и премиера Бойко Борисов, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По думите на премиера Бойко Борисов Русия няма нищо против да има втора точка за вход на газ от Русия през “Турски поток” за България. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нямал нищо против.

Борисов уточни, че тепърва ще се водят преговори какво да бъде количеството газ и как да бъде транспортирано до следващите държави в региона.

“Всичко, което сме обсъждали, е напълно реално и може да стане в най-близко време”, заяви Владимир Путин.

“Нямаше и задача да се постигне договореност, нямаше и възможност на преговорите между президента и премиера да се договори това”, отбеляза Песков и допълни: “Невъзможно е да се реализира, без да има определени гаранции от страна на Европейската комисия, на самата България, предвид предишния опит”.

Според Борисов, цитиран от българските медии, от “Газпром” били готови и на директна връзка с хъба край Варна по трасето на прекратения проект “Южен поток”, но имали условие – природния газ да заминава оттам към Централна Европа. Според руския в. “Независимая газета” ще са необходими и пълни гаранции от ЕС, че такъв проект би бил допустим.

“Росатом” ще продължи доставките на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”, ще помага и за модернизирането на централата и удължаването на експлоатацията на 5 и 6 блок, обяви след срещата Владимир Путин. Освен това руската страна е готова да се върне към идеята за реализиране на проекта АЕЦ “Белене”, ако България вземе решение за това.

Борисов информира руския президент, че България на пазарен принцип търси частен инвеститор и ще участва в изграждането на централата само с това, което до момента страната ни е инвестирала за реактори и площадка, като в никакъв случай няма да се ангажира със задължителното изкупуване на тока, който ще се произвежда в централата.