Twitter блокира профилите на българи заради използването на кирилица

Снимка: GETTY IMAGES/ВВС

Кирилицата е азбука на над 1000 години, създадена в България през IX век, но въпреки това някои българи в последните дни откриха, че профилите им в Twitter са блокирани, а съобщенията им – скрити, защото са взимани за руски ботове, тъй като руският език също използва кирилицата, пише BBC.

Медията цитира съобщения на потребители към админите. Един от тях е Илия Темелков, който отбелязва, че кирилица е използвана и в други страни, освен у нас и в Русия.

Проблемът не се проявява в украински или беларуски акаунти, които също използват кирилицата.

Според общия съветник на Twitter Шон Еджит инструментите на фирмата “не се опитват да разграничават “добра” от “лоша” автоматизация”, когато търсят свързани с Русия акаунти.

Даден акаунт в Twitter може да се квалифицира като свързан с Русия, ако: е създаден в Русия; е регистриран с руски мобилен оператор или имейл; екранното име на потребителя съдържа символи на кирилица; туитовете често са на руски език; в него някога е влизано с руски IP адрес (дори и веднъж).

“Смятаме, че даден акаунт е свързан с Русия, ако има дори един от съответните критерии”, каза Еджит.

В отговор от компанията заявиха, че “разглеждат проблема и ще предприеме всички необходими стъпки за разрешаването му”, но същевременно продължават с по-строгите действия да се бори “със злоумишлени мрежи за спам и автоматизация”. Компанията обяви миналата седмица, че ще засили репресиите срещу троловете.