Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Снимка: Свв. Методий и Кирил. Стенопис от IX в. в базиликата “Сан Клементе” в Рим

24 май ще бъде отбелязан с различни събития в цялата страна и зад граница – в Русия, Чехия, Македония и за първи път тази година – и в съседна Сърбия.

С партньорството на българските институции Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще отпразнуват и в Босилеград с тържествена културна програма и награди за хора, дали принос за развитието на българската култура и просвета в Босилеград.

С различни инициативи 24 май ще почитат българските общонсти зад граница.

В София днес ще се проведе традиционното празнично шествие до паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където ще бъде извършен тържествен водосвет, а президентът Румен Радев ще произнесе слово.

В патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” ще бъде отслужен молебен от Мелнишкия епископ Герасим.

24 май ще бъде отбелязан и с академично тържество в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, най-старото висше училище в България, което тази година чества своята 130-годишнина. Празникът ще започне с приветствено слово на ректора проф. Анастас Герджиков.

На 25 май Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан и в Рим. Българската делегация, ръководена от министър-председателя Бойко Борисов, съвместно с делегацията на Република Македония, водена от премиера Зоран Заев, ще се поклони пред гроба на Св. Кирил и посещението на базиликата “Санта Мария Маджоре”, където папа Адриан II благославя славянската азбука и книги.

24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.