Президентите на България и Русия се срещнаха в Сочи

Българският държавен глава обяви пробив в отношенията с Русия. Руският президент заяви, че посещението на българския му колега е сигнал за възобновяване на отношенията между двете страни.

Възстановяването на политическия диалог на най-високо ниво и успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес са главните цели на визитата, каза президентът Румен Радев, цитиран от БНР.

“Мисля, че това посещение на президента е добър сигнал за възобновяването на пълноправни руско-български отношения”, каза Владимир Путин, предаде ТАСС.

Путин отбеляза, че разговорът, както в тесен, така и в широк формат, е бил доста подробен и допълни, че след няколко дни Русия ще има удоволствието да посрещне и министър-председателя на България. “И с него също ще продължим тези дискусии”, каза руският държавен глава.

Румен Радев отново покани Владимир Путин в България тази година по повод отбелязването на 140 години от Освобождението на България в резултат на Руско-турската освободителна война.

В рамките на двудневната си визита (21 – 22 май) Румен Радев разговаря в Москва с премиера Дмитрий Медведев.

Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев. Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, допълни той.

Този път на доставки на гориво ще отговори на изискванията за енергийна сигурност и ефективност не само за страна, но и за целия Европейски съюз, коментира темата в интервю за руския вестник “Комерсант” президентът Радев.

По думите му логичният избор както за Русия, така и за България за разширяване на доставките на руски природен газ към Европа е пътят през българска територия. “Затова в наш общ интерес е да получим пряко изход на руски газ на черноморското крайбрежие на България”, каз президентът.

Русия е готова да обмисли съвместни газови проекти с България, при условие, че те са гарантирани от правителството на България и ЕС, съобщи енергийния министъ Александър Новак пред телевизионния канал “Русия 24”. Той отбеляза, че България проявява интерес към транзита на газ, включително възможността за изграждане на газов възел, като част от проекта „Турски поток”.

По-рано агенция ТАСС съобщи, че българското министерство на енергетиката трябва да представи до края на юни на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ “Белене”, включително за рестартиране на проекта. В съобщението се уточнява, че това е посочено в документи, които ще се обсъждат по време на срещата между президентите на в Сочи.

Към АЕЦ „Белене“ проявяват интерес чуждестранни инвеститори и аз очаквам, че българското правителство ще пристъпи към реализация на този проект именно чрез избора на стратегически инвеститор, казва още Радев.

На въпрос има ли вероятност България да закупи допълнително изтребители МиГ от Русия, държавният глава казва: „България заяви намерение да модернизира военно-въздушните си сили чрез закупуването на боен самолет от нов тип. Според изискванията, утвърдени от българското правителство, изтребителите трябва да бъдат произведени и да са на въоръжение в поне една държава членка на НАТО или ЕС, което е логично от гледна точка на съюзническите ни задължения. Това изискване дава отговор на въпроса, така че нека да бъдем реалисти – закупуването на допълнителни изтребители МиГ е невъзможно“.